NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Kirakatban a szocialista divat

Szerző: Pölhe Dóra | Feltöltve: 2007-11-28 | Megtekintve 3110 alkalommal. | Nyomtatás

 

Hol van már az Elegant Május 1. Ruhagyár, a Soproni Ruhagyár, a Fékon, az S Modell és Módi butikok kora! A rendszerváltás előtti magyar divat márkanevei egy letűnt kort idéznek, mégis csaknem minden 20 év feletti magyar nő számára ismerősen csengenek. Akik tőlük öltözködtek, a szocializmus négy évtizedének fiataljai, ma nagymamák, anyukák, és olykor borzadva, olykor nosztalgiával gondolnak vissza az ünneplő pöttyös kartonruhára dobretiküllel, az agyonhordott nejlondzsörzé garbóra, vagy virágmintás nyári minire. Noha akkoriban nehézséget jelentett minőségi anyagokhoz hozzájutni, s a boltokban fellelhető választék is szegényesebb volt, a régi fényképeket nézegetve időnként a mai fiatal nők is elirigylik a család nőtagjainak egy-egy mutatós darabját.

Nyilván a néhány éve fellángolt retróhullám is kedvez a Budapesti Történeti Múzeum, Kirakat: Divat a szocializmusban tárlatnak, mely január 14-ig tekinthető meg a Budai Várban. Az Ökrös Zsuzsa emlékének szentelt kiállítás magját a 2005-ben elhunyt divattervező hagyatéka adja, akinek alkotópályája átfogja a szocialista divat korszakát.

Az időutazás vetítéssel kezdődik, a látogatót régi filmhíradók röpítik vissza a konfekciódivat, papírruhák, nejloningek és lódenkabátok világába. Divatrajzok sokasága képviseli a korszak neves tervezőit, Ökrös Zsuzsát, Záhonyi Lujzát, Góth Katalint vagy Bein Klárát. Érdemes odafigyelni a kollekciók megálmodóinak egyéni stílusára, a technikák változatosságára: tusrajzokat, kollázsokat, akvarellel és filctollal színezett modelleket egyaránt találunk a tervek közt.

Rotschild Klára neve a ’60-as-’70-es években intézménynek számított, az ő irányítása alatt állt ugyanis az egyetlen magyar luxus divatszalon, Pesten a Váci utcában. Az állami tulajdonban lévő Különlegességi Női Ruhaszalon a kor elitje, politikus feleségek és művészek számára készített ruhákat; a gyűjtemény egyik illusztris darabja Kádár Jánosné Rotschild-selyemkosztümje, a hozzávaló kígyóbőr szandállal, táskával és pénztárcával.

Egy külön falat töltenek meg a kor divatkalauzainak számító Ez a divat, Pesti Divat és a későbbi Divatévkönyvek címlapjai, egy-egy fotóról a magyaros viseletbe öltöztetett Gina Lollobrigida vagy a hosszú kockás ruhát viselő Koncz Zsuzsa néz vissza ránk, a ’70-es évek végétől pedig majd’ mindegyiken, Pataki Ági, az első magyar szupermodell szerepel. A kiállítás inkább a női ruhatárra fókuszál, a férfi gardróbot néhány emblematikus darab: Trapper farmer, Tisza cipő, műbőr szkájkalap, svájcisapka és szürke orkánkabát képviseli. S bár négy évtized magyar divattörténetének bemutatása volt a szervezők célja, láthatóan inkább a rajzok és fotók terén törekedtek teljességre. A kiállított tárgyakat illetően azonban erős hiányérzetünk támadhat, a ’80-as éveket mindössze néhány kép erejéig megidéző tárlaton. Szép számmal akadnak viszont kiegészítők: nyakékek, retikülök, napszemüvegek, kesztyűk, kalapok; valamint különleges látványt nyújtanak az exkluzív menyasszonyi ruhák és estélyik is.

A kiállítás anyaga ékes bizonyítéka lehet annak, hogy a vasfüggönyön innen, az „államosított divat” keretei közt is voltak tehetséges és kreatív tervezők, stílusosan, ízléssel öltözött nők. A kiállított reklámplakátok, fekete-fehér privát és divatfotók pedig hiteles kordokumentumok, a szocializmus hétköznapjainak életképei.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.