NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Portré rovat

„Nem bántam meg a műtétet, ha most választhatnék, ismét az orrplasztika mellett döntenék”

Szerző: Rácz Bettina | Feltöltve: 2008-03-21 | Megtekintve 2005 alkalommal. | Nyomtatás

 

Mihály Bettina beszámolója operációjáról

A Szegedi Tudományegyetem egy 19 éves hallgatója, Mihály Bettina elmesélte átváltozásának történetét, valamint tapasztalatait és véleményét a plasztikai beavatkozásokról.

- Milyen okból döntöttél a műtét mellett?

- Körülbelül 14 éves koromig normális, pisze orrom volt, de utána egy ütéstől az orrnyergemnél egy csonkkinövés keletkezett, ami nagyon zavart.

- Sokáig gondolkodtál a korrekción, vagy már akkor tudtad, hogy amikor anyagilag megoldható, meg fogod műttetni?

- Már 15 éves koromban elhatároztam, hogy meg fogom operáltatni az orrom, természetesen ehhez az is kellett, hogy anyagilag egyszer úgy álljunk, hogy erre módunk lehessen. Azért döntöttem az műtét mellett, mert folyamatosan zavart ez az "eltérésem" és lelkileg is megviselt. Édesanyámat folyamatosan unszoltam az operációval, és szerencsére úgy alakult a helyzet, hogy erre tavaly nyáron sor is kerülhetett.

- Milyen volt a műtét?

- A műtét előtt két héttel el kellett mennem kivizsgálásokra (szív, belgyógyászat, vérvétel) az altatás miatt. Az altatóorvossal kellett beszélnem, illetve az operációt végző orvosommal, a beavatkozás menetét és az utóhatásokat is előre elmagyarázták. Az operáció napján nem ehettem és ihattam semmit, és körülbelül másfél órás műtét várt rám, amire már természetesen nem emlékszem. A beavatkozás után fájdalmaim egyáltalán nem voltak, viszont a szemem kicsit bevérzett, de ezt azonnal jegeltem. Három napig tampon volt az orromban a vérzés miatt, ezt az időt a kórházban kellett töltenem. Nagyon rossz volt ezzel az orromban aludni, enni is alig bírtam, ki voltam száradva a szájon keresztüli légzés miatt. A negyedik napon hazaengedtek a tamponkiszedés után. Ezután egy hetet otthon töltöttem gipszben, a szemem körüli vérzés fokozatosan kezdett eltűnni, fájdalmaim ekkor sem voltak.

- A műtét után megváltozott-e valamiben az életed? Milyen pozitív, vagy negatív változások történtek?

- Abból a szempontból megváltozott, hogy így jobban érzem magam az "új" orrommal, viszont a környezetemben akik nem tudták, hogy műtéten estem át, nem vettek észre változást, mivel szemből nem látszott a "púp" az orromon, csak profilból. A családomnak és barátaimnak tetszik az új karakterem, mivel ez jobban illik az arcomhoz és egyéniségemhez, mivel kiskoromban is pisze orrom volt. Viszont egyedül döntöttem a műtét mellett, családom és barátaim nem befolyásolták az elhatározásomat, bár nem is tudták volna. Anyukám mellettem állt az elhatározásomban, átérezte a helyzetemet.

- Féltél-e az esetleges kockázatoktól?

- Egy picit féltem attól, hogy nem olyan lesz a végeredmény amilyet szerettem volna, de bizakodtam, mert jó orvost választottunk. És végül elégedett is lettem, mert már nincsen az orromon a zavaró „púp”, nagyon tetszik az új külsőm.

- Ezen kívül általában mi a véleményed a nem korrekciós célú plasztikai beavatkozásokról?

- Ha valakit nagyon zavar a külseje, akkor a lelki békéje miatt megértem, ha a műtét mellett dönt, de ez egész lavinasorozatot indíthat el és a végén valaki úgy nézhet ki, mint Michael Jackson. Ismerünk színésznőket és dívákat, akik folyamatosan műttetik magukat, ez már valahol természetellenes.

- Szerinted mi az oka annak, hogy manapság egyre gyakoribbak a plasztikai műtétek?

- Sajnos a mai társadalom főleg a külsőségek alapján ítél meg embereket, az érvényesülés feltétele, hogy valaki jól nézzen ki. Háttérbe szorulónak érzem a belső értékeket. A média folyamatosan beszámol a sztárok plasztikai beavatkozásaikról, ezáltal egy gerjesztő hatást vált ki a fiataloknál, akik "mindenre kaphatók", csakhogy sikeresek lehessenek az élet minden területén.

- Te végeztetnél magadon szépészeti célú beavatkozást?

- Nem végeztetnék, inkább természetes módszerekkel segítenék azokon az esetleges problémáimon, amik nem tetszenek rajtam. Itt gondolok különböző természetes alapanyagú kapszulákra, krémekre, aloe vera összetételű szépészeti termékekre.

- Ha most dönthetnél a plasztikai műtétedről, utólag mérlegelve a ráfordításokat és az eredményt, újra belevágnál-e? Megérte-e a műtét?

- Nem bántam meg a műtétet. Most már ismerve a beavatkozás menetét és utóéletét, ismét az orrplasztika mellett döntenék. Ebben a döntésben nagy szerepet játszik az is, hogy a műtét után egyáltalán nem voltak fájdalmaim és gyorsan felépültem.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Portré rovat

 

Cikkek a rovatból

„Úgy érzem magam, mint az utolsó dinoszaurusz”


A vászon derűs oldala


„Nem bántam meg a műtétet, ha most választhatnék, ismét az orrplasztika mellett döntenék”


Rekonstruált fanatizmus


A kontrasztokra fókuszál


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.