NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Érdekes rovat

Egyre népszerűbb az afrikai óriás csiga

Szerző: Kis Réka | Feltöltve: 2008-05-22 | Megtekintve 6276 alkalommal. | Nyomtatás

 

Ma már nem meglepő, ha valaki kedvenc állatnak nem a cicát és a kutyát, hanem valami egzotikus állatot tart: kígyót vagy kaméleont. Így manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az afrikai óriás csiga is. Az egyetem egyik új csigatulajdonosával, a másodéves BTK-s Hegedűs Anitával beszélgettünk csigáiról.

- Hogyan sikerült pont csigát választani háziállatnak?

- Egy kedves barátnőm már öreg motoros csigatartásban, és ő áradozott állandóan a csigáiról. Egyszer elmentem hozzá megnézni, és szerelem volt első látásra. A másik dolog, hogy kis helyen is elférnek, nem zajosak, nem igényelnek sok ételt vagy különleges bánásmódot, hiszen én „csóró” és „trehány” egyetemista vagyok.

- Az emberek nem lepődnek meg, ha azt hallják, hogy csigákat tartasz?

- De, meglepődnek, de ez benne a legjobb. Ilyenkor mindig megkérdezik, hogy nem tartom őket gusztustalannak? Egyébként a viccesebb kedvűek fel szokták tenni az „És milyen gyakran tartasz csiga-futóversenyt?” rendkívül humoros, egyedi és találó kérdést. Aztán persze akad olyan is, aki rögtön beléjük ájul, hogy mikor nézhetné meg őket.

- Nagyobb odafigyelést igényelnek más állatoknál?

- Egyáltalán nem. Leginkább a haltartáshoz tudnám hasonlítani a dolgot. Minden nap adsz nekik enni, a maradékot kiszeded és hetente egyszer - kétszer kicseréled a földjüket. Rendkívül hálás állatok.

- Sokan azt mondják, hogy a csiga ronda, nyálkás, nem csinál semmit. Mivel tudnád ezt megvétózni?

- Na jó, a csiga tényleg nyálkás. De egyébként nem gusztustalan, főleg addig nem amíg kicsik. Én azt szeretem a legjobban nézni, amikor esznek, vagy leássák magukat a földbe. Édesek, ahogy mászkálnak az üvegen, de amikor az uborka vagy a saláta bent van, akkor irány a kaja, és meglehetősen gyorsan betakarítják. Nagyon szeretem a házukat, főleg amikor megnőnek, mert akkor nagyon szép színes, fényes és hosszú lesz. Már alig várom, hogy az enyémek is 10-15 centisek legyenek.

- Mire kell ügyelni ezeknél az állatoknál?

- Az afrikai óriás csiga szívós, de egyes dolgokra érzékeny. Ezért mindig tisztán kell tartani őket, a zöldségmaradékot ki kell szedni, a földet nedvesen kell tartani a számukra. Kell nekik víz, hogy tudjanak inni, de csak annyi, hogy ne fulladjanak bele. A zöldséget mindig tisztán, lemosva kell nekik adni, és nem baj, ha tele a terrárium „játékkal”, kagylókkal, kavicsokkal, hogy tudjanak bujkálni, játszani. Amíg olyan kicsik, mint az enyémek, ügyelni kell, hogy a házuk építéséhez megkapják a megfelelő kalcium mennyiséget. Erre a legjobb a szépiacsont. Mindig kell berakni nekik egy kicsit, hogy azt is megegyék, hogy a házuk ne sérüljön.

- Elnevezted már őket?

- Négy csigum van, és természetesen mindegyiknek van neve. Mivel a nemüket hímnős mivoltuk alapján nem lehet megállapítani, így felesben kaptak férfi és női neveket. A lányok Trézsi és Jolán, a fiúk Borisz és Hugó. Ezek nagyon illenek rájuk, mert Trézsi a legdolgosabb, mindig mászkál, Jolán csak úgy elvan, mint a befőtt, Borisz terrorizálja a többieket, Hugó pedig az örök vesztes.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Érdekes rovat

 

Cikkek a rovatból

Egyre népszerűbb az afrikai óriás csiga


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.