NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Ketyegő karkötők

Szerző: Bus István | Feltöltve: 2008-11-22 | Megtekintve 2841 alkalommal. | Nyomtatás

 

A szegedi Belvárosban több helyen is megjavíttathatjuk karóráinkat, vagy vehetünk helyettük újat. A szaküzletek többsége természetesen ébresztő- és faliórákat is kínál, de a magasabb árkategóriába tartozó svájci termékek a luxusékszerek mellett kapnak helyet. A kínálat bátran nevezhető szélesnek, hiszen a gyerekeknek szánt legegyszerűbb modelltől a sportosan elegáns darabokon át a félmillió forintot érő Rado karóráig szinte minden megtalálható.

Bár kívülről nem látszik és talán az építkezés is elbizonytalanítja a potenciális vásárlókat, az Anna Kúti Óraszaküzlet az egyik legbarátságosabb atmoszférájú bolt a városban. Az ajtón belépve egy hosszú, tágas eladótérben találja magát a betérő. A helyiség kialakítása során nem csupán a praktikumra, de a kényelemre is ügyeltek, az üzlet inkább szalonra hasonlít, mint műhelyre. A vitrin mögött Doxa, Q & Q, Helvetius és Casio karórák sorakoznak, de a legszembetűnőbb a hozzávetőlegesen száznyolcvan centiméter magas klasszikus vonalvezetésű, faburkolatú ingaóra. Ez a darab nem csupán a legnagyobb, de a legdrágább is a kiállítottak közül – 139 900 forintot kell a pultra tennie annak, aki otthonában szeretne büszkélkedni vele. A faliórák között azonban a modern ízlésvilágot követő darabok is megtalálhatók, többnyire a fenti példánál jóval szerényebb összegért.

A Bartók téren található Hunvölgyi Emil Órás műhelye, amely ugyan nem olyan tágas, mint Anna kúti konkurense, a kínálatra azonban itt sem lehet panasz. A karórákat illetően Casio, Titán és Q & Q márkák közül választhatunk, az árakat tekintve a bolt többi terméke is a középkategóriába tartozik - analóg faliórát már ötezer, gyermekkarórát pedig kétezer kétszáz forintért is vásárolhatunk. A kiállított darabok ellenértékén túl a javítási és karbantartási díjakat is azonnal megtudja a leendő vásárló, amelyről a falon függő árlista informál. Így tehát nem csupán a szolgáltatásokról szerezhetünk tudomást, hanem azok várható költségét is könnyen kiszámíthatjuk. Az esetleges kérdéseket megelőzve a tábla egyértelműen jelzi, hogy az árak az áfát is magukban foglalják, továbbá tájékoztat, hogy a szerkezet vízhatlansága elemcsere után már nem garantálható. A vásárló bizalmat erősíti az is, hogy az egyszerűbb javításokat vagy az elemcserét magunk is figyelemmel követhetjük, mert ezeket a mester a pult mögötti dolgozóasztalon végzi el.

Hunvölgyi Emil műhelyétől nem messze, az Attila utcán várja vásárlóit a Reiner Óraszaküzlet. Itt elsősorban ébresztő-, fali- és ingaórákat vásárolhatunk, de természetesen lehetőség van ezek javíttatására és beállítására is. Az árak tekintetében a már említett boltokhoz hasonlítható. A karórák tartósságával kapcsolatban az eladónő a következő tanáccsal segíti a vásárlót: „Ha hosszútávon gondolkodik, érdemes olyan darabot választani, amelyiknek cserélhető a szíja”. Valóban spórolhatunk így a vételen, hiszen az ilyen karórák ugyanabba az árkategóriába tartoztak, mint azok, amelyek szíja nem pótolható.

A finommechanika utat talált magának az ékszerészet világába is. Ezt bizonyítja a Kígyó utca sarkán működő Babós Óra – Ékszer Szalon, amelynek kirakata mögül a nyakláncok, gyűrűk és karkötők mellett a Tissot, Titán, Cervica és Rado remekművei csalogatják a járókelőket. A harminc százalékos leértékelésnek köszönhetően egyes Tissot és Titán darabokat már 38 000 forintért megvásárolhatunk, míg a „legszerényebb” Cervica ennek majdnem a duplájába kerül. A legelegánsabb modelleket a svájci Rado tudhatja a magáénak. A világszerte ismert márka külön vitrinben kapott helyet, ahol megtalálható az üzlet legdrágább, 505 000 forintot érő darabja is. A büszke tulajdonos 160 000 forintja bánhatja, ha ennek az órának a kerámiaszíját ki kell cserélni. Az eladónő elmondása szerint a legtöbb modellhez helyben is tartanak alkatrészeket, de a szóban forgó exkluzív termék javításához azonban ezeket Svájcból kell megrendelni.

Óraszaküzletek kínálata Szegeden

Karóra (forintban)Szíjcsere (forintban)Falióra (forintban)Ébresztőóra (forintban)
Anna Kúti Óraszaküzlet3 500 – 58 000900 – 18004 500 – 120 0002 000 – 5 000
Hunvölgyi Emil Órás szaküzlete2 200 – 48 000800 – 1 5004 000 – 39 0001 500 – 4 000
Reiner Óraszaküzlet3 500 – 4 200800 – 1 50040 000 – 100 0001 500 – 2 500
Babós Óra – Ékszer Szalon38 000 – 505 00030 000 – 160 000


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.