NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Egyetem rovat

Filozófia és Mónika-show

Szerző: Engler Márta | Feltöltve: 2005-05-12 | Megtekintve 2572 alkalommal. | Nyomtatás

 

A média sokféle megközelítéséről egy szegedi konferencián

 

Az Egyetemi Tavasz elnevezésű programsorozat keretein belül nemzetközi konferenciát szerveztek Szegeden Kép/Szöveg/Film/Multimédia - Reprezentáció a multimediális korban címmel. Színes programok közül választhattak az érdeklődők: a filozófiai értekezésektől a Mónika-show elemző előadásáig széles volt a skála.

A Kép/Szöveg/Film/Multimédia- Reprezentáció a multimediális korban elnevezésű nemzetközi konferencia célja a szervezők elmondása szerint az volt, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a médiával kapcsolatos legújabb kutatásokat és most születő tudományágakat, illetve a megszokottól eltérő megközelítésben mutassák be az eddigieket.

A háromnapos konferencia egyik szekcióülésén a képes média három különböző területével foglalkoztak a szakértők. Nemes László, a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatója a természetfilmek megjelenéséről és filozófiai vonatkozásairól tartott előadást. Hangsúlyozta, ma már alig vesszük észre a természetfilmek ránk gyakorolt hatását, hiszen nap mint nap látjuk azokat, de ahhoz, hogy megértsük ezek jelentőségét, folyamatában kell látnunk a fejlődésüket. Nemes László szerint a természetfilm mint műfaj és médiajelenség az utóbbi évtizedek intellektuális környezetében nagyon meghatározó volt, ezért érdemes további elemző kutatások tárgyává tenni.

Császi Lajos, az MTA Szociológiai Kutató Intézetének kulturális szociológusa A Mónika-talkshow lakossági recepciója című ismertetőjében saját kutatási eredményeit mutatta be. Az érdeklődők rövid összefoglalást hallhattak a "talkshow" műfajának kialakulásáról és lényegi elemeiről is. Indokolva választását, Császi Lajos elmondta: egy ilyen műsorba nagyon sok minden van belekódolva az adott társadalomról és kultúráról, így átfogó szociológiai kutatás témája lehet. Sajátos terapikus diskurzusnak nevezte a műsort, melynek feminista gyökerei vannak. Az efféle beszélgetős műsorokat a nagy feltárulkozások és vallomások műsorainak titulálta. Félig formált vélemények hangoznak el bennük, alig van szakértő, és jellegzetes "női témák" vannak terítéken. Habár sokan megvetik a Mónika-show-t, kiderült, a lakosság 75%-a nézi. A kutató azt próbálta megérteni, hogy a társadalom különböző szegmesei hogyan értelmezik a show-ban elhangzó megnyilvánulásokat.

A szekcióülés filozófiai témájú ismertetőjét Pólik József, a Debreceni Egyetem Filozófiai Tanszékének meghívott előadója tartotta. Totális kép, totális ember című prezentációjában a kultúra, a civilizáció és az egyén kapcsolatát vizsgálta többek közt Orwell híres műve, az 1984 alapján. Szerinte kultúra ott van, ahol egyének és egyéniségek is vannak, megengedett a normától való eltérés, míg ahol ez nem lehetséges, ott nincs kultúra, csak civilizáció. Orwell regényében a totalitárius akarattal elveszik az embertől önmagát, és nem engedik, hogy egyéniség legyen. Pólik József részletesen elemezte az egyéniségétől megfosztott ember vergődését, és azzal fejezte be, hogy reméli, többé nem fordulhat elő az, amiről Orwell ír.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Egyetem rovat

 

Cikkek a rovatból

Badó Andrea, joghallgató: „megismerkedtem egy olasz lánnyal, aki az egyik legjobb barátnőm lett”


Nyelvészeti barangolások


Berlin, Berlin


A kémműholdaktól a jármű-navigációig


Ajtón kívül


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.