NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Sport rovat

Egyre népszerűbb a női futball

Szerző: Kis Réka | Feltöltve: 2008-11-27 | Megtekintve 2854 alkalommal. | Nyomtatás

 

A Hattyas sori sportpályán három-négy lány rugdossa a labdát esőtől, hótól és tűző napfénytől függetlenül minden péntek reggel. A laikusok azt hihetnék, hogy csak pár fanatikus lógott be, mert jó a betonpálya. A fanatizmus jellemző a bőrt kergető ikerpárra, Ambrus Dórira és Andira és az öltözők felől rohanó Sümegi Mariannra is, aki egy Owen mezben ugrik a lövéshez készülő Dóri és a labda közé. A szegedi egyetemisták női Owenje már száguld is tovább, Dóri és Andi viszont mosolyogva jönnek oda. Mint ha rám lettek volna írva a kérdések, az Ikrek kérdezés nélkül mondják, hogy Boros Gyeviné Sziklai Andrea tanárnő keze alatt működik a csapat testnevelés óra keretében, bár az órai résztvevőkből összeállított gárda tavaly az Universitas Kupa Országos döntőjén második, előtte pedig harmadik helyezést ért el.

Épp közeledik egy magas labda, így bátran hátrálok egy lépést, beszélgetőpartnereim profihoz méltóan vetik oda magukat a labda elé. Csodálkozó tekintetemre Andi már reagál is:

„Nagyjából 3 éves korunk óta focizunk, apu vitt el minket először a Ligetbe rugdosni. Azóta folyamatosan játszunk, eleinte még csak hobbiszinten a barátokkal de mikor nagyobbak lettünk és minden hétvégén a Kis Stadionba jártunk, több edző is észrevett minket, hogy milyen tehetségesek vagyunk. Mikor egyetemisták lettünk akkor választottuk a lány focit általános tantárgynak és most negyedik éve járunk a tanárnőhöz. Neki köszönhetjük, hogy a szegedi futsal csapatban játszhattunk egy ideig, de abba kellett hagyni a versenyszerű sportot az egyetem miatt. De nem szakadtunk el tőle teljesen, mert minden héten lelátogatunk ide az órára.”

Lassan két kispályás csapatra való lány gyűlik össze, többen csatalakoznak a már egyéni meccset játszó Ikrekhez és Mariannhoz, többen viszont kissé fagyoskodva álldogálnak a pálya szélén. Pár másodperccel később egy nagyon vagány, fiatalos nő lépdel végig a pálya szélén, szőkés-rózsaszínes rövid zselézett haj, sportszerelés. Megjött a tanárnő is. Gyors katalógus, majd a könyörgő „ gyereknyüszítések” ellenére fél órás intenzív bemelegítés veszi kezdetét. Futás, különböző gyakorlatok bokára, combra, karra, fejre. Ezután labdával folytatódik a tréning. A csoport nagy része kedvetlenül csinálja, ha csinálja, de az öreg rókák tudják, hogy pár perc múlva vérre menő küzdelem fog folyni, így nem árt a rendes átmozgatás. Az egészpályás passzok alatt azért a „kemény edzőtől” is kaptunk egy-két mondatot, hiszen mindenkinek furdalja az oldalát a kíváncsiság, hogy egyetemi bajnokságban országos második lett az SZTE, és hallani nem igazán hallottunk róla.

„ A gárda nagy része nem az óráról került ki, de van három-négy olyan játékos, akik azóta tagjai az SZTE csapatának, hogy tesiként felvették az órát. A túlnyomó többség még most is játszik, vagy játszott NB/1-ben, NB/2-ben vagy futsalban, de az egyetem tanulói. Így viszonylag simán jutunk el évről-évre az országos döntőig, ahol rendre két csoportban négy-négy csapat van, így látszik, hogy mennyire népszerű a lányok körében a futball. Az ELTE például két csapatot is ki tud állítani, és mindkettő ki is jut az országosra.”

A mondat végére spontán osztódás ment végbe a pálya közepén, gyorsan kialakult a két csapat, és már indult is a meccs. Valóban, a hobbifocisták, az elhivatott bőr-rugdosók és azok, akiknek „muszáj valami tesi” jól elkülönültek a pályán. Többnyire az erősek a gyengék ellen volt a felállás. A betonnal nagyon senki nem törődött, láthattunk becsúszást, vetődést, szögletnél olyan hátba rúgást, hogy a nézőnek is szimpátiából belesajdul a háta (és a hátsó fele). Szóval kétségtelen, bárki bármit mond, kemények a csajok.

A meccs végére Andit és Dórit egy-egy kóla kíséretében követtem az öltözőig, addig persze folyt a beszélgetés,

„ Meglepő, de női focit nem igazán nézünk a tévében. Most megy az U-17-es női Világkupa, és egy meccset se láttunk. A férfit viszont szinte mindig nyomon követjük.”

Dóri helyesel mellettünk:

„Nemzetközi szinten a brazilok a kedvenceink. Ha csapatot kell választani, akkor Barcelona, Roma, Manchester United. Kedvenc játékosunk is van, nem is egy, hanem vagy négy. Imádjuk Ronaldinhót, Tottit, Messit, Cristiano Ronaldót és Gabriel Heinzét. Nem is ikrek lennénk, ha nem értenénk egyet” – szólt mosolyogva, majd nagyot szusszant az öltöző előtt.

Elbúcsúzom, de Andi még utánam kiabál:

„Amúgy szerintünk egyre népszerűbb lesz a női foci is, pláne, hogy amióta az egyetemen játszunk egyre többen jelentkeznek ide.”természetesen a fociról.

Tényleg igaz lehet, visszagondolva hogy kiket láttam kint rugdosni pár pillanattal azelőtt. Olyan lányok, akikről meg nem mondaná az ember, hogy hajlandó lenne két lépést gyorsan megtenni egymás után.

Az ajtóból kilépve két újabb potenciális beszélgető partnerre akadtam. Horváth Tamás igen pozitívan állt a dologhoz. Ha a lányok ezt hallották volna!

„Én pár éve ismerkedtem meg a női focival. Először egy kedves barátom mesélte, hogy elkezdett az egyetemen focizni. Furcsának tűnt, de elmentem megnézni egy meccsüket és tetszett a dolog. Nem gondoltam volna, hogy ilyen magas szinten játsszák a játékot. Azóta jobban is elmerültem a női foci világában, főleg a norvég bajnokságot követem figyelemmel. Kedvenc játékosom is van a ligából, Marie Knutsen.”

Barátja, Sipos András már a tipikus férfias választ adta kérdésemre, így nyugtáztam, hiú ábránd volt azt hinni, hogy végleg elfogadott lett a nő plusz futball párosítás.

„Úgy gondolom, a női focit nem nagyon lehet komolyan venni. Aranyosak, ahogy rúgják a bőrt, de összehasonlíthatatlanul kevesebbet ér a szememben, mint egy férfi mérkőzés. Szerintem a foci inkább férfias, ugyanúgy, ahogy a jégkorong is. Habár egyenjogúság van, de szerintem ezt meg kellene hagyni nekünk, férfiaknak.”


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Sport rovat

 

Cikkek a rovatból

Egyre népszerűbb a női futball


Sikersportoló és sikeredző


WOLF ALEXANDRA INTERJÚ


Megalakult a KÉSZ Labdarúgó Akadémia Szegeden


Németország Puskásra emlékezik


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.