NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti

Szerző: Gyúrós István | Feltöltve: 2009-02-23 | Megtekintve 2504 alkalommal. | Nyomtatás

 

Remek poénok, fülbemászó zene és gyönyörű nők – nagyjából így foglalható össze néhány szóban Herendi Gábor nagysikerű vígjátéka, a Valami Amerika 2. Elsőre talán ez nem hangzik soknak, de ennél több nem is kell egy kellemes mozifilmhez – a folytatás rá is ver a nagy sikert arató első részre.

Pedig kicsit félve indultam el megnézni a 2001-es mozifilm folytatását. Mivel a szereplőgárda megmaradt, sőt, ki is bővült néhány nagyszerű karakterrel, elvileg nagyon nem voltam veszélyben, de az Üvegtigris 2 óta tudjuk, ez még nem garancia az újabb sikerre.

A történet a Büdös, pardon, Bűnös város című film forgatásától indul, melybe a Várnai-testvérek beleölték a lottóötösükért kapott összes pénzüket. Ahhoz pedig, hogy visszaszerezzék az első részben ellopott millióikat, a szélhámos Alex Brubeck nyomába erednek, hogy az EastWest című musicalt színpadra állítva mindannyian kimásszanak az anyagi csődből - egyszerű történet, mégis mosolyt csal a néző arcára. A férfiakat már a női szereplők egy-egy izgalmasabb megmozdulásával is a székhez lehet szögezni: a táncos jelenetekben szereplő lányok Oroszlán Szonja és a Lorából ismert Lucia Brawley vezetésével a vadabb, Ónódi Eszter „tanárnős” stílusa a szolidabb, Tompos Kátya „tornacipős” bája pedig a fiúsabb lányok kedvelőinek köti le a figyelmét (persze fiúsnak csak a bugyivillantós részig lehet őt jellemezni).

A férfi vonalon a már bevált magyaros jelenetekkel dolgoztak a készítők, Gesztesi Károly kőbunkó alakítása például már az első részben is sikert aratott, Szabó Győző csajmágnes szerepe – annak ellenére, hogy hazánkban Fenyő Iván ezt a címet kibérelte magának – pedig hihető. Csuja Imre maffiózós alakítása viszont egyenesen lehengerlő: nem csodálkoznék rajta, ha az Üvegtigrisből ismert „Babettás Csoki” helyett a jövőben „Szotyis Balaként” jutna eszébe a többségnek. Szintén emlékezetes Faragó András karaktere, aki a Tankcsapda egyik slágerének eléneklésével és a „Szólíts Mónikának!” beszólásával maradt meg leginkább a film után.

Persze minden ebben a filmben sem lehet tökéletes, Karsai Zita feltűnési viszketegsége például idegesítő a táncjelenetekben, míg Oroszlán Szonja közelről mutatott törött bokája visszataszító, de az a tény, hogy a poénok mellett szinte már a nem létező EastWest színpadi jeleneteiért és rockos zenéjéért érdemes leülni a mozivászon elé – már várom, mikor kerül be a darab valamelyik színház repertoárjába –, biztossá teszi, nem csalódunk Herendi Gábor rendező folytatásában.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.