Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Topa Ágnes - adpasc@freemail.hu

Nem csak romák vették fel az ösztöndíjat
Beszélgetés egy szegedi joghallgatóval, aki visszaélt a támogatással



Több nem roma egyetemista jogosulatlanul vett igénybe egy ösztöndíjat, ami a felsőoktatásban tanuló roma fiatalokat támogatta volna. Az ügy nagy botrányt kavart, erről a juttatásról, annak igényléséről és a lelkiismereti problémákról kérdeztem egy olyan szegedi joghallgatót, aki szintén visszaélt a támogatással. Csak úgy vállalta a beszélgetést, ha sem a nevét, sem pedig a monogramját nem írom le.

- Hogyan szereztél tudomást erről a cigány támogatásról?

- Az egyetemen egyik óra után szórólapokat osztogattak a folyosón, nem tudtuk, hogy mi az. A srác elmondta, hogy egy cigányoknak szóló támogatásról van szó, és ha kitöltjük, lehet vele fél évre hatvanezer forintot kapni. Beültünk egy helyre, átnéztük, és mivel nem találtuk jogszerűtlennek, ha megpályázzuk, így többedmagammal beírtuk az adatainkat.

- Azt tudtátok, hogy ki adta a papírokat?

- Egy felsőbbéves fiútól kaptuk ezeket, akinek az önkormányzatnál volt egy jogvégzett ismerőse. Elvileg ő hitelesítette és ő adta az önkormányzati ajánlást, hogy mi megfelelünk erre az ösztöndíjra.

- Ti akkor nem is jártatok az önkormányzatnál?

- Nem. Mi a srácnak adtuk oda nyomtatványokat, és ő továbbította azokat.

- Miért gondoltátok úgy, hogy nektek is jár ez a támogatás?

- A magyar szabályozásban nincs kikötve, hogy ki minősül cigánynak. Aki annak vallja magát, az tekinthető romának. Az adatlapon nem is szerepelt olyan kérdés, hogy roma nemzetiségű vagyok-e, csak annyi, hogy milyen cigánykultúrkörben végeztem munkát. Mivel semmi ilyet nem csináltam, ezt nem is töltöttem ki. Az önkormányzat adta az ajánlást, úgy gondolom nekik kellett volna utánanézni, hogy jogosult vagyok-e rá. Megkaptam az ösztöndíjat, tehát ők úgy ítélték meg, hogy nekem is jár.

- Mennyi pénzt kaptatok?

- Félévente hatvanezer forintot lehetett kapni, és minden félévben újra kellett pályázni. Én csak egyszer kaptam meg, mert utána már kipattant a botrány. Ebből a hatvanból harmincat vissza kellett volna adni a srácnak, aki intézte ezt az egészet, de én nem adtam vissza.

- Miért?

- Ha visszautalom, esetleg rájönnek, hogy tényleg valami nem stimmelt ezzel a támogatással, mert ha igazán roma lennék, nem adnám vissza a felét.

- Nem volt benned rossz érzés, hogy esetleg ténylegesen roma származású fiataloktól veszed el az esélyt?

- Nem. A szegedi felsőoktatásban, de országosan is annyira kicsi a romák aránya, hogy nem hiszem, hogy akárki miattam szenvedne hátrányt.

- Származott ebből az ügyből valami kellemetlenséged?

- Nekünk az iskolában nem lett ebből semmi bajunk. Úgy hallottam, hogy a fiú ellen, aki hozta ezeket a papírokat, eljárást indítottak és az önkormányzatnál is voltak vizsgálatok a további felelősség kivizsgálására. Mi megúsztuk...

 

2005. április 7.