Dudits Dénes
előadása a gének világáról, a növénynemesítésről és a biopoliszról
Európa és a biológiai forradalom címmel Dudits Dénes akadémikus,
a Szegedi Biológiai Központ vezetője tartott előadást április 2-án, az
Európa Egyetem című előadássorozat részeként a Móra Ferenc Múzeum dísztermében.
Az EU-csatlakozással
kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy országunk miben, hogyan
és mennyi idő alatt lehet versenyképes tagja a közös Európának. Dudits
Dénes a kérdés biológiával, ezen belül is a növénytermesztéssel és –nemesítéssel
kapcsolatos vetületeit tárta az érdeklődők elé.
Az előadás
elején vázlatos bevezetést kaptunk a gének világába. Annak, aki utoljára
a középiskolában foglalkozott komolyabban biológiával, bizony ennél a
résznél igen komolyan meg kellett erőltetnie magát, hogy ne veszítse el
a fonalat, melyet az előadó sodró lendületű beszédben gombolyított le.
Dudits Dénes elmondta, hogyan jutottak el a kutatók a DNS mint örökítőanyag
a leírásától a génklónozásig. Ez utóbbi kutatási fázis a ’80-as évek elején
kezdődött a növénytermesztés területén, és azóta is gőzerővel fejlődik.
Megtudtuk: Európa ma genomika-lázban ég, a kutatási programok mind e tudomány
köré szerveződnek.
A bevezetés
után a génkutatás és a növénynemesítés összefüggéseiről hallhattunk. A
növényi gének kutatásában sokáig egyedi gének izolálása, felhasználása
folyt, a kutatás fejlődésével viszont a szegmenálási módszerek, szegmenátorok
lehetőségei nőttek. Mára egész „szegmenálógyárak” jöttek létre, melyekben
teljes szervezetek feltérképezése folyik. Ezekben a kutatóközpontokban
növények teljes DNS-szekvenciáit írják le. Dudits akadémikus példaként
a rizs DNS-állományának feltérképezését hozta fel, mely a génkutatásban
rohamosan fejlődő Kína kutatóinak köszönhető.
Ahogy a kutatási
módszerek, eredmények tökéletesedtek, lehetővé vált a DNS-molekulák tetszés
szerint való variálása. Ez pedig azt jelentette, hogy új tulajdonságokat
lehet szerezni egy élőlénynek. Ma már nincs olyan növényi rész, funkció,
mely ne lenne előállítható, „cserélhető”, transzformálható.
A génkutatásban
óriási lehetőségek rejlenek. Az egyik rendkívüli fontosságú terület az
egészséges, jó minőségű termények nevelése. Mára mindennapossá vált a
növények rezisztens génjeinek izolálása, a vegyszerekkel, kórokozókkal
szemben ellenálló termények előállítása. Dudits professzor elmondta: minden
általunk elfogyasztott élelmiszer, vagy növény genetikailag módosított.
A közvélemény általában idegenkedik a génmanipulált élelmiszerektől, pedig
ezek termesztése biztonságos, minőségük – lásd az előző példát – sokkal
jobb lehet a szokásos módon termesztett növényekénél. Az Európai Unió
vezetői nyilatkozataikkal is igyekszenek ezeket az előítéleteket eloszlatni.
Többször elhangzott már részükről: a géntechnológiával nemesített élelmiszerek
biztonságosabbak, pontos, megbízható fejlesztésen mennek keresztül. Sőt
folyamatosan készülnek, útban vannak azok a transzgeniális termékek, melyek
az egészségmegőrzést és az élelmiszer minőségét javítják, a fogyasztók,
az emberek érdekeit szolgálják. Példaként az „aranyrizs” történetét hallhattuk.
A világon körülbelül 250 millió gyermek szenved az A vitamin hiányában.
A kutatók viszont a géntechnológia segítségével kifejlesztették ezt a
magas karotin-, így A vitamin-tartalmú rizst. A folyamatot érzékeltetendő,
Dudits Dénes egy grafikon segítségével mutatta be, hogy a géntechnológiával
létrejövő növények termesztése évről évre nő. 2001-ben már 50 millió hektáron
folytak ilyen munkálatok, melyek során még nem történt természeti katasztrófa.
Az előadó figyelmeztetett: a betegségek, a kórokozók, az egészségesebb
növények termesztése mellett fel kell arra is készülni, hogy a közeli
jövőben a világnak sokkal több élelmiszerre lesz szüksége; a géntechnológiát
tehát ilyen irányban is alkalmazni kell.
Mint azonban
megtudtuk, az ismertetett módszerek alkalmazásával és hasznosításával
nincs minden rendben. A hasznosítási elképzelésekben törésvonal van Európa
és Amerika között. Probléma, hogy a szabadalmak 80-90 százaléka az amerikaiaké,
ezek bevezetése pedig Európában igen hosszadalmas. Az ügy hátterében egy
tudatos lassítási folyamat áll, mely a meglévő piacok védelmét szolgálja.
A világszínvonalú
kutatási tevékenységet folytató SZBK vezetője elmondta: a tudományos munka
szempontjából az intézmény mindennapi élete nem változik a csatlakozás
után, hiszen évek óta szerves része, résztvevője az európai kutatási programoknak.
Ebben tehát versenyképesek vagyunk Európával, viszont az elmúlt években
mindössze háromszor-négyszer fordult elő, hogy szellemi termék komoly
anyagi bevételt jelentett a kutatóközpont számára. Szeged azonban kitartó
munka eredményeként „biopolisszá”, versenyképes szellemi és gazdasági
központtá tehető az EU-n belül.
Dudits Dénes
szerint a kitörés lehetőségei adottak: a városban több mint ezer élettudományi
kutató dolgozik, emellett évente 600 diplomát és hatvan-hetven doktori
címet osztanak ki ugyanezen területen. Ez hatalmas szellemi potenciál,
melyre lehet alapozni, és amelyet nagy hiba lenne eltékozolni. Az elképzelések
szerint a genomika és a bioinformatika lenne a központi aktivitási pont.
Mindezek fölé egy működőképes struktúrát kell létrehozni, mely integrálná
ezeket a terveket. Ez pedig már meg is történt egy konzorcium formájában.
A koncepció
fontos eleme még a kutatói kezdeményezésű kisvállalkozások segítése. Azonban
nehéz olyan szakembert találni, akinek gazdasági, üzleti tapasztalatai
is vannak. Ezért a kutatási vállalkozási menedzserképzésre is gondot kell
fordítani, ezt elősegítendő a manchesteri egyetemmel született is egy
megállapodás.
Az előadó
elmondta: a biopolisz-tervezet akkor lesz sikeres, ha a régióban kisvállalkozások
jelennek meg, valamint európai kutatási programokat sikerül a városba
hozni. Viszont – tette hozzá Dudits Dénes – a siker érdekében vállalni
kell a kockázatot is.
|