Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Tóth Gábor

Dél-Magyarországon lehet 2010-ben Európa kulturális fővárosa



Szeged és Pécs együtt pályázik

Az Európai Unió döntése értelmében, 2010-ben egy magyar és egy német város lehet Európa kulturális fővárosa. A címért hazánkból hat település száll versenybe. A magyar jelöltet jövőre nevezi meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Szeged és Pécs „A dél-magyarországi régióért” címmel közös pályázatot készít – jelentették be hétfőn Budapesten a városok polgármesterei.

Genova, Porto, Avignon, Madrid, Lille. Ennek az illusztris névsornak 2010-től Szeged is tagja lehet. Az Európai Unió ugyanis 1985 óta minden évben meghirdeti az „Európa kulturális fővárosa” elnevezésű pályázatot, melynek győztese rendezheti meg az adott esztendő legjelentősebb kulturális programsorozatát. Az unió 25 tagúra bővítése előtt tisztelegve a következő években egy régi és egy idén csatlakozott tagállam egy-egy városa viseli majd ezt a címet. Jövőre dől el, hogy 2010-ben – egy német településsel közösen – melyik magyar város adhat majd otthont a rangos rendezvényeknek.

Hiller István kultuszminiszter a múlt héten hirdette ki a hazai pályázatot. Egyelőre hat város, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Pécs és Szeged jelezte részvételi szándékát. A szakmai koncepciót tartalmazó előzetes dokumentumot december 31-ig kell benyújtani a minisztériumhoz.

Botka László, Szeged és Toller László Pécs polgármestere hétfőn Budapesten bejelentette: a két város „A dél-magyarországi régióért” címmel közös pályázatot készít, mivel együtt nagyobb eséllyel vehetik fel a versenyt Budapesttel szemben. Hangsúlyozták: nemcsak a két település, hanem az egész déli régió kulturális értékeit közvetíteni fogják. A pályázatot Pécs nyújtja majd be, Szeged pedig fő partnerként vesz részt a munkában.

Mindkét város jelentős szerepet tölt be Magyarország kulturális életében. A Szegedi Szabadtéri Játékok rendezvényei, a táblakép-festészeti biennále, az egyetemi kulturális fesztivál vagy a néptáncfesztivál komoly vonzóerőt jelentenek. Pécsett rendezik meg a színházi szakma hazai fesztiválját, a „Múzeum-utcát” pedig a világörökség részévé nyilvánították.

A Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára 1985-ben elindított kezdeményezés ugyanakkor nem elsősorban kulturális fesztivál, inkább egy átfogó fejlesztési program. A pályázónak újra kell gondolnia a város arculatát, infrastrukturális és regionális fejlesztéseket kell kezdeményeznie. Nem új létesítmények építése, hanem a meglevő ipari épületek, irodaházak „újrahasznosítása” a cél. Ehhez főként az államnak és az önkormányzatnak kell forrást biztosítania, az EU csupán egymillió euróval támogathatja a rendezvényt, holott az elmúlt években a győztesek mintegy 50-70 millió eurót költöttek a rendezvényekre. Mégis komoly presztízzsel jár a kulturális fővárosi cím: 2000-ben például Helsinkiben öt, Glasgow-ban pedig nyolcmillió látogatója volt a programsorozatnak.

 

2004. október 21.