Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Kaplár Katalin kata@mora.u-szeged.hu

A Főfőváros visszavág



Darvasi László: Trapiti és a borzasztó nyúl

Kavicsvár puha vattacukor volt, ragadósság nélkül. Mindenki szeretett mindenkit, ismerték egymást, tudták, kinek mi a titkos vágya, mindenkinek megvolt a maga helye a közösségben. Jó lehetett Kavicsváron élni. És Darvasi László meseregényének első részét olvasva lehetett is egy kis időre Kavicsváron élni. Izgulhattunk érte, drukkolhattunk lakóinak, és a végén megkönnyebbülve dőlhettünk hátra: végül győzött a jó, a gonosz megjavult, és most már mindenki élhet boldogan. Ettől mese a mese. És még attól is, hogy a mesélő szereti a szereplőit, és az olvasóit is. Kedvességet, játékosságot, öblös, nagy fotelt és simogató apa-hangot varázsol elő, téli estéket forró kakaóval. Szerettem az első részt.

Kavicsvár most nem puha vattacukor. Zavaros vadasmártás, inkább. Senki nem tudja, mi történik, pláne nem, hogy miért. Senki nem olyan már, amilyennek ismertük, elvesztették kedves szokásaikat, nem találják helyüket a közösségben. A történet folyik tovább, ahogyan egy jó folytatástól az elvárható. A megjavult gonosz újra terveket sző, egy gülüszemű tudós, egy szerelmes boszorkány és egy gengszterkülsejű apa közreműködésével. A borzasztó nyúl hatására az élet Kavicsváron zaklatott ámokfutássá válik, a Borzasztó együttes pedig ijesztően leegyszerűsített dalszövegekkel tompítja rajongói agyát.

Kavicsvár és a főváros bárhol lehetne. Bárhol Magyarországon. A fiatalok az éppen legnépszerűbb zenekar agyonsztárolt énekesét majmolják, a gyerekek a tanító nénibe szerelmesek, a madarak megtisztelik a köztéri szobrokat, minden feleség eltakarja hites ura szemét, ha egy feltűnő szépségű nő végiglejt a színen. Hétköznapiak, minden furcsaságukkal együtt. És a mesélő még mindig szereti őket. Talán kevesebb lett a simogató apa-hang, de a kedvesség maradt. A nyelv, amelyet használ, ugyanolyan élő, mint a szereplők, akik beszélik. A történet kicsit zaklatottabb lett, nem áll össze egésszé. Sok a nagyon kedves részlet, ezzel együtt, mintha szilánkos maradna minden, egymástól különváltan történnek az egyébként összekapcsolódó események. De megvannak a szeretnivaló jelenetek, lehet mosolyogni, és lehet gondolkodni is az élet nagy kérdésein. Mert a nagy kérdések Kavicsváron is ugyanazok. Csak a végén minden jóra fordul.

Ettől mese a mese.

 

2004. december 6.