Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Szabó Endre

Intelligens idiotizmus



Akinek már elege volt az anyósos, ipari poénokra épülo kabaréjelenetekbol, és a bulvárhosök majomkodására építo “szórakoztató” musorokból, most végre megkapja a magáét, ha belenéz a Filmmúzeum Híradójába.

“Nálunk a hír a hír. A Filmmúzeum célja egy olyan Híradó létrehozása volt, amely az idosebb, és fiatalabb korosztály számára egyaránt élvezheto.” – ezt az ars poeticát fogalmazták meg a készítok, amikor útjára indították a csatorna legújabb musorát. A megvalósításban alkalmazott alapötlet tulajdonképpen nem eredeti, hiszen egy régi tételt alkalmaznak, miszerint ha egy mozgóképet megfosztanak az eredeti hangjától, és egy teljesen új narrációval társítják, az már eleve mulatságos dolgokat szülhet, különösen akkor, ha a szövegalkotásában a magasröptu humor jelenti a fo koncepciót. Hazánkban ezt a technikát eloször Árkus József használta kitunoen a Parabola címu musorában, de bizonyára mindenki emlékszik a legendás reklámfilmre is, amelyben szeretett Hruscsov vezérünk az asztalt verve orjöng, amiért kihagyták ot a Szaknévsorból…

A Filmmúzeum Híradó tulajdonképpen egy pszeudovilágba kalauzol el bennünket, amelyben még mindig épül a szocializmus, és a javában dúló hidegháború dacára, már az ellenséges országokban történo dolgokról is tudomást vehetnek a dolgozók. A hírolvasó, Erdélyi Zsolt (Superman) korhu stúdiókép és kellékek között elénk vezeti az archívumból elobányászott filmhíradós és ismeretterjeszto bejátszásokat, amelyekben a Szalóczy Pál (a MÁV hangja) mondja a gondosan kifundált narrációt, amely önmagában még nem minden esetben lenne mulatságos, de a képekhez illeszkedve már feltétlenül az. Így lesz a villanytraktor bemutatásából, mezoscrabble, a talajmintavételbol, az Aszály 3 címu katasztrófa film elokészülete, a sajtótájékoztatóból pedig magnetofon beszolgáltatás. Az alkotók felkészültségét és gondosságát jól példázza, hogy tökéletesen alkalmazzák a szocialista frazeológiát, ezért a nézo a negyedórás orület alatt valóban úgy érzi magát, mintha még mindig a “legvidámabb barakkban” élnénk. Külön öröm, hogy ez a musor nem egy újabb az “átkos rendszert” nyíltan támadó és gúnyoló, izzadtságszagú áldokumentum erolködés, hanem inkább egy a kor hangulatát és szemléletét elegánsan kifigurázó paródia, amelyben tetten érheto az intelligens idiotizmus.

Mivel Virág elvtárs bölcsességének köszönhetoen már régóta tudjuk, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, ezért minden a világgal lépést tartó “elvtársnak” ajánlott a Filmmúzeum Híradó figyelemmel kísérése, nem csak népgazdasági érdekbol, hanem a tájékozottság szempontjából is, hiszen feltehetoen senki sem akar lemaradni az elso magyar urrakéta, a Huszár-1 Mars expedíciójáról vagy arról, hogy tudósainknak sikerült megállítaniuk a Dunát.

Filmmúzeum Híradó – hétköznaponként 19:30-tól

 

2005. október 11.