Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Vass Attila

„Zenében megélt önfeledt boldogság”
- beszélgetés az Alvin és a mókusok együttes Vikijével



Újabb albummal örvendezteti meg rajongóit az 1993- ban alakult punk zenekar, az Alvin és a mókusok. A lemez egyik bemutató koncertje Szegeden volt, ahol Csoma Viktóriával, az együttes basszusgitárosával beszélgettem.

- Mit jelent számotokra a punk szellemiség?

- Elsősorban azt, hogy nem vagyunk korlátok közé szorítva. Bármilyen számot csinálhattunk a hard technotól a lakodalmas dalokig. Írhatunk populáris szöveget vagy olyat, amit biztos, hogy nem fog leadni egyik rádióadó sem. Számunkra ez egyfajta zenében megélt önfeledt szabadság. A szövegeink egyszerűen, őszintén próbálják megragadni a valóságot, abszolút konkrét és reális dolgokról énekelünk. Sokan pont azért tudnak velünk azonosulni, mert mi kimondjuk, amit ők esetleg nyíltan nem mernének.

- Általában a fiatalabb korosztály kedveli a zenéteket. Szerinted miben változott a közönségetek az elmúlt évek során?

- Annyiban mindenképp, hogy a koncertre egyre fiatalabbak járnak. Amikor én nyolc éve csatlakoztam a bandához, az átlagkorosztály még 18-20 év volt, ma már nem ritkán 10 éves srácokkal is találkozunk a fellépéseinken. Ez egy rendkívül káros társadalmi jelenség. Bizonyos szempontból jóval hamarabb felnőnek a gyerekek. Az már egy más kérdés, hogy ez minden szinten végbemegy-e.

- Mi az oka annak, hogy a válogatás albumotokon sok átdolgozott dalotok szerepel?

- A zenekar 2003-ban tíz éves lett, és ennek kapcsán hoztuk ki az Alvinmánia című albumot. Ez az eddigi nyolc lemezünk legjavát tartalmazta. A hetedik album kivételével mindegyikről két szám került fel rá, de az adott dalokat átírtuk a mai gondolkodásunk és zenei ötleteink alapján. Mindehhez került még két új szerzemény. Ennek folytatásaképpen most jön ki a második rész, ami ugyanilyen koncepcióval készül. Az őszi koncert turnénkon, amelynek Szeged a második állomása, próbáljuk népszerűsíteni az albumot. Igaz most egy kis szünet következik a stúdiómunkák miatt, de azután folytatjuk a turnét, és az idei év abszolút csúcspontja a december 21-ei Kisstadionbeli koncertünk lesz.

 

2005. november 10.