Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Szabó Endre

Újra támad a Cápa
Steven Spielberg legendás tengeri halálosztója, ezentúl otthonainkban szedi áldozatait



Az Universal Pictures nem feledkezik meg “gyermekeiről”. Ezúttal az egyik legnagyobb kasszasiker katasztrófaklasszikusuk, a Cápa (Jaws) harmincadik születésnapját ünneplik a rajongókkal egyetemben, minek apropóján egy fantasztikus díszcsomagolt dupla dvd kiadást eszközöltek a mindenhatók.

Ki nem emlékszik Steven Spielberg időtálló borzongásmozijára, amelyben a tengerparti kisváros, Amity lakosságát tartja rettegésben egy hétméteres halálosztó hal, ám a pénzéhes polgármester szándékai ellenére, végül három bátor férfi: Roy Scheider, Robert Shaw és Richard Dreyfuss személyében elindul, hogy elpusztítsa a fenyegető fenevadat. Nos, aki nem, az most orvosolhatja a súlyos amnéziát, vagy pótolhatja a mulasztást, ha megveszi a házimozit.

A magyar műkedvelők örömére immáron újra anyanyelvünkön élvezhetjük a csaknem kétórás izgalomdömpinget, viszont nem az eredeti szinkronnal, mert a korunknak megfelelő térhatások miatt újrahangszerelték az egész filmet. Szerencsére a főszereplők többségének ugyanaz a színész vállalta a tolmácsolását, mint egykoron, ellenben a legfőbb hős magyar hangjaként ezúttal Dunai Tamás helyett Trokán Péter fogja a nagy fehér szemébe (ezúttal nem Mágenheim Ádámról van szó) ordítani a film megsemmisítő kulcsmondatát: “Vigyorogj te rohadék!”

Tehát nem sérült az élvezhetőség, sőt talán még izmosabb is lett, hiszen az Oscar-díjas hang tovább fejlődött, a képet pedig digitálisan felújították. Bár minderre nem is nagyon lett volna szükség, hiszen ez a film már eddig is kiváló volt – ezt egyébként az ezt követő silány utánzatok is erőteljesen alátámasztották –, az persze sosem baj, ha a tökéletesség elérésére törekednek. Ennek szellemében, még a csomagolás is rendkívül igényesre sikerült az esztétikus díszdoboznak köszönhetően.

Ha mindez nem lenne elég ajándék a filmnek és kedvelőinek, érdemes nem szem elől téveszteni az extra tartalmat, amelynek markáns részét képezi többek között egy kétórás dokumentumfilm a mozi készítéséről, kimaradt jelenetek, bakik és egy fotógaléria. Megjegyzendő, a bónuszt már csak az angolul értők élvezhetik teljes odaadással.

Egy kasszasiker esetében joggal lehetnének aggályaink a fogyasztói ár tekintetében, de ez a kiadvány „kiábrándítóan” olcsó a többi hasonló kaliberű díszpéldányhoz képest. Bárcsak mások is követnék ezt a most még csak partizánakciónak tekinthető kiadói felfogást!

A félelmetes álkapcsok (Jaws) tehát újra kitárulnak, de ezúttal már mi haraphatunk rá a Cápára.

 

2005. november 20.