Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Bozó Szilvia

Reflektorfényben a nők



A Szépművészeti Múzeumban domináns téma az év végéig a nő, a nőiesség, ezért a tárlatok mellett különleges programokkal is készülnek. Koncertek, tánc és előadó estek, valamint Jazz Szalon és esti tárlatvezetések teszik teljessé az őszi estéket a fővárosban. Minden tárlat csütörtökönként rendkívüli, hosszabb nyitva tartás mellett szemlélhető meg, este tíz óráig.

A Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteménye egy négyezer éves óegyiptomi varázseszközzel gazdagodott. A világon összesen mintegy százötven példány ismert. A Démonűző erők és mágikus védelmezők című tárlat az ókori egyiptomi hitvilágot mutatja be úgy, hogy a látogató minél teljesebb képet kapjon a Kr. e. II. évezred első harmadán használt ún. varázsbotról.

Ez a műtárgytípus ritkaságnak számít, mert csak két-háromszáz évig volt használatban. Az ókori egyiptomiak hite szerint a szülés mágikus védelmét és az ártó démonok távoltartását célzó rituáléknak volt fontos eszköze, fegyvere. Mágikus erejét a vajúdás alatt és a gyermek világrajöttének pillanatában elvégzett tánccal és zenével kísért rituálék során fejtette ki. A tárgyat feltehetően az anya és gyermeke közelében tartották a gyermekágyas időszak végéig. A varázsboton megjelenő oltalmazó hatalmak állatalakúak, stilizált rókafej lótuszvirággal, ülő pávián, krokodil, álló oroszlán, sakál, víziló és ülő gepárd… A tárlatot végignézve megtudhatjuk, hogy az egyes állatok mit szimbolizálnak és ártó vagy védelmező szerepűek az adott korban. A harminckét centiméteres varázsbot jellegzetes alakja a víziló agyarának a természetes ívét követi. Feltűnő, hogy e tárgy törött, de nem hiányos és ettől még értékesebb ma. Feltehetően ókori restaurálású és a rögzítő anyag rézből lehet.

Ugyanitt a párizsi születésű amerikai szobrász, Gaston Lachaise munkáiból nyílt látványosan berendezett tárlat. A Nő című kiállításra közel 40 szobor érkezett Magyarországra. Kizárólag női alakokat ábrázoló szobrok láthatóak, melyekhez az inspirációt a művész felesége és múzsája nyújtotta mindig. Az amerikai modernizmus jellegzetességei jól érzékelhetők a néhány embernagyságot meghaladó monumentális alkotáson. Az óriási szobrok, a hatalmas női idomok légies könnyedséget sugároznak. Izgalmas és szokatlan alkotásai a közönség meghökkentését eredményezhetik. Az erotizmustól sem mentes szobrok megformálásában magas művészi szinten kapcsolódik össze a szobrászi érzékenység és az érzékiség. Lachaise folyamatos népszerűségére utal, hogy Bill Clinton elnöksége idején felesége, Hillary a Fehér Ház kertjébe a művész egyik szobrát vásárolta meg.

Csütörtökönként este tíz óráig a régi korok hölgyei mesélnek, nemcsak nőknek!

 

2005. november 20.