Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Debreceni Mihály (dmisi20@freemail.hu)

Bohózat



…Így kommentálta a lengyel Rzech Pospolita napilap a múlt vasárnapi fehérorosz választásokat. A választók nyolcvanhét százaléka járult az urnákhoz és ebből nyolcvan megszavazta azt, hogy alkotmánymódosításra kerülhessen sor azért, hogy Lukasenkó indulhasson a 2006-os elnökválasztásokon. A fehérorosz alkotmány ugyanis eddig nem engedte meg azt, hogy két ciklusnál tovább regnáljon egy államfő.
„Elegáns győzelem”- ezt viszont a belorusz választási bizottság elnöklő asszonya mondta a sajtónak az eredmények kihirdetésekor.

Erről eszembe jut egy vicc: Az Isten magához hivatja Putyint, Kwasnyevszkit és Lukasenkót. - Van egy rossz meg egy jó hírem. Melyikkel kezdjem? – kérdi az Úr. - A jóval!- hangzik a válasz. - A jó hírem az, hogy bűnbocsánatot nyert az orosz, a fehérorosz és a lengyel nép. A rossz hírem az, hogy három nap múlva vége lesz a világnak. A politikusok visszatérnek saját országaikba és beszámolnak a hallottakról. Putyin elmondja a Dumában a jó hírt és a rossz hírt, Kwasnyevszki a Szejmben szintén elmondja, hogy a jó hír az, hogy bűnbocsánatot kaptak és a rossz az, hogy három napon belül armageddon lesz. Lukasenkó hazatérvén így kommentálja Isten üzenetét: „Kedves belorusz nép! A rossz hír az, hogy a Fehérorosz köztársaságban mindenki bűnbocsánatot nyert. A jó hír pedig az, hogy életem végéig én leszek az elnök!”
Minő véletlen. Sok igazságot rejt ez a vicc!

Nyáron két minszki ismerősömmel nyaraltam a Krím Autonóm Köztársaságban a Fekete-tenger partján. Ők meséltek nekem erről az őrületes nagy lukasenkói demokráciáról. Elmondták, hogy az ellenzékieket politikailag, de néha fizikailag is megsemmisítik. Náluk a fiatalság labdába sem rúghat, mert egyszerűen nem kap semmi állami támogatást. A fizetések pedig alacsonyabbak a nyugdíjaknál. Ez a nyugdíjasok szavazataiért van így, ugyanis ők alkotják a szavazóbázis alapját. A diktátornak a választási csalásokon kívül csak ők jelentenek valamiféle bázist. A titkosrendőrséget még mindig KGB-nek hívják és az ország címere a volt szovjet BSZSZK címer. Ráadásul megmaradt a kolhozrendszer is, a peresztrojka óta pedig semmit sem privatizáltak. A választást az EBESZ megfigyelői is bohózatnak minősítették. A bohózatok márpedig a színházba valók. A kérdés csak az, hogy Európa meddig fogja azt bámulni, hogy ebben a darabban szenvednek a színészek. Lehet, hogy itt is elő kellene adni egy grúz színdarabot?

 

2004. október 20.