Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Szabó Endre

Támad a melegfront



MElegítő - A Viasat 3 legújabb valóságshowja, az esélyegyenlőség jegyében fogant?

Amerikában van egy sztereotípia, amellyel nem nagyon lehet mit kezdeni. Ennek az a lényege, hogy a meleg férfiak jobban tudják, mi kell a nőknek, mint a másik nemmel valódi kontaktusban lévő heteroszexuálisak. Ezt Hollywood már több filmben propagálta többé-kevésbé szerencsétlenül.
Eme badarságot kívánja meglovagolni a Viasat 3 legújabb valóságshow-ja, amely természetesen a tengerentúlról érkezett hozzánk, egészen pontosan az NBC-től. Eredeti címe Queer Eye For The Straight Guy. Ez a szójáték arra céloz, hogy melegek segítenek egy hetero fiúnak. Így lett melegítő a magyar cím. Ez talán arra is utalhatna, hogy melegséggel feltölteni a rideg bunkó férfiak szívét, de itt egészen másról van szó. A műsor promóciója ugyanis így szól: „Az ötösfogat gatyába ráz egy trehány alakot.” Ezt a jól hangzó tömör mondatot úgy lehetne kibontani, hogy öt meleg férfi egy heteroszexuális társuknak segít rendbe hozni stílusát, külsejét, lakását ahhoz, hogy könnyebben találjon magának barátnőt. A műsor egyébként a szokásos Hamupipőke-kaptafára készült. A szerencsétlen – manapság inkább már lúzer – srácból a végén igazi menő – tehát kúlmájjer – lesz. A delikvens persze nem tud táncolni, főzni, meg még egy csomó olyan dolgot, amelyre az igazi nők vágynak, ráadásul trendi szemmel nézve igénytelen a lakása. Ám jön a „dögös ötös”, és minden fontos fogásra megtanítják – beviszik a tutiba – a rászorulót. Új haj, bőrgarnitúra, ruhatár csere, gyorstalpaló főzőtanfolyam, gyúrás és táncedzés. A fináléban pedig élesben is meggyőződhetünk nevelés sikeréről, egy buli vagy vacsora keretében, ahol az újjászülető tanítvány valósággal leigázza a női nemet. Mindezt a segítő mesterekkel együtt nézhetjük végig, ráadásul sziporkázó kommentárjaikat is megosztják velünk közben.

A rokonok és barátok az akció előtti mini kommentárokban persze porig alázzák szemük fényét: „Bill olyan, mint egy gólem, egyszerűen képtelen táncolni” – mondja a legjobb cimbora. De az ehhez hasonló mondatok csak azért hangzanak el, hogy a végén még nagyobb legyen a siker. Hiszen nagy hendikepből lehet csak igazán szép a győzelem, ezt Rambo óta tudjuk. Jönnek is a dicséretek szép számmal: „Fantasztikusan nézel ki édesem, remélem, soha többé nem növeszted meg a hajad.” „Nem hittem volna, hogy ilyen jól tudsz táncolni.” „Baró a lakásod.” Tehát teljes a siker, rendbe lett téve egy újabb nyomorult élet.
De, hogy mi nézők se maradjunk ki a jóból, a legvégén a srácok olyan eddig sehol sem hallott fortélyokkal szolgálnak mindannyiunknak, hogy a fogmosó poharat néha öblítsük ki, ha pedig kutyát tartunk, akkor mindenképpen legyen nálunk mágikus henger a szőr feltakarítására.

Nem is lenne semmi gond alapjában véve ezzel a műsorral, vannak egészen jó ötletek benne, és tényleg látványosan jó munkát végeznek a főszereplők, de ezen nem is lepődhetünk meg, elvégre öt szakemberből áll a gárda: egy stylist, fodrász, szakács, lakberendező, és tánctanár, akik valóban értenek a dolgukhoz. A probléma itt az erőltetettséggel van, hiszen ezek a fiúk jelenesetben elsősorban szakemberek, a melegségük teljesen mellékes. Ezt jól tudják a készítők is, és mivel a látottak alapján a néző számára nem lenne egyértelmű, hogy a főszereplők melegek, ezért arra kérték őket, hogy túlzott gesztikulálásukkal és affektáló beszédükkel ezt erőltetetten kihangsúlyozzák. Persze enélkül kevésbé lenne eladható a történet, az esélyegyenlőségre törekvő közönség számára.

 

2004. október 20.