Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Topa Ágnes

Utánunk a vízözön



Éppen csak elbúcsúzott az Egyesült Államoktól Catrina, máris újabb hurrikán csapott le a még fel sem ocsúdott amerikaiakra, Rita. Katrina pusztításai után egy sokkal kegyetlenebbnek és eroszakosabbnak ígérkezett hölgy tette látogatását náluk, amely újabb halálos áldozatokat követelt.

Tudósok ezrei vitatkoznak napjaink legégetobb problémájáról, a globális felmelegedésrol. Lesz-e egyáltalán, vagy épp ellenkezoleg, egy újabb jégkorszak felé közelítünk. Annyi bizonyos, hogy a klímaváltozás elkerülhetetlen, és mi, a Föld lakói vajmi keveset teszünk ennek elkerülésére. Katrina és Rita baljós elojelei annak, hogy valami történni fog itt a Földön, sajnos, ezt már unokáink is látni fogják. A környezetszennyezés csökkentésére kétségbeesett próbálkozások születnek, de amíg egy gyárnak jobban megéri a többszöri büntetés kifizetése, mint átállni környezetbarát üzemmódra, addig a probléma nincs igazán kezelve. Az Egyesült Államokat pár héten belül ért két borzalmas csapás szinte a természet bosszújának is tekintheto, hiszen épp az USA az, aki nem írta alá a kiotói egyezményt, elutasítva ezzel a szénmonoxid kibocsátás csökkentését, ami az egyik fobunös a környezetszennyezésben. Az már csak hab a tortán, hogy a hurrikánok pusztításai miatt a déli koolaj-finomítók és -kutak nagy része megrongálódott vagy víz alatt áll, így a koolaj ára az egekbe szökik. Bennünket a benzinkutakon otthagyott csillagászati összegek sem riasztanak vissza az autóhasználattól, tovább szennyezzük a levegot, és vígan lélegezzük a szénmonoxidot akárhányszor utcára lépünk.

A "nem az az egy eldobott nylon zacskó miatt lesz itt globális felmelegedés" hozzáállás azt mutatja, hogy az emberek gondolkodását kell alapjaiban megváltoztatni.

Katrina és Rita több ezer emberéletet követeltek, és nem tudni hányan váltak hajléktalanokká a hurrikán miatt. Mikor jövünk rá arra, hogy ez így nem mehet tovább? Hány embernek kell még meghalnia, hogy komolyan vegyük a fenyegetést? Nekünk nem számít, mert nagyon radikális idojárás változás úgysem lesz míg mi itt élünk a Földön? És azután? Utánunk a vízözön...

 

2005 szeptember 28.