Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Topa Ágnes

565 oldal kézzel írva



A szegeden tavaly kirobbant fénymásoló botrány tovább folytatódik. Újabb fénymásolók ellen indítanak eljárásokat és sokkal szigorúbb ellenorzésekre lehet majd számítani a szalonokban.

Senki ne lepodjön meg, ha az egyik fénymásoló szalonban a mellette xeroxozó férfi vagy no gyanús oldalpillantásokat vet rá, és folyamatosan fürkészi vajon mit sokszorosít a gépénél. A rendorség ugyanis külön egységet állított fel a tiltott fénymásolások lefülelésére, amelynek tagjai Szeged szalonjait járva ellenorzik ki, mit sokszorosít. Remélhetoleg az utcán senkit nem állítanak majd meg, hogy belepillantsanak a táskák fedte jótékony homályba törvényellenes könyvmásolatok után kutatva, ám az elég valószínu, hogy miközben próbáljuk az 565 oldalas Médiagazdaságtan tankönyvet teljes egészében lemásolni, egy szemfüles géppisztolyos-kommandós-álruhás rendor jogainkat elsorolva az orszobára kísér minket és kihallgat a dolgok miértjérol. A helyzet ugyanis az, hogy ma Magyarországon a törvény szerint teljes könyv csak kézírással vagy írógéppel másolható, a szerzoi jogok megsértése pedig akár öt évnyi szabadságvesztéssel sújtható. Vaskovics Péter, a Magyar Reprográfiai Szövetség igazgatója szerint, ha hiányzik irodalom- vagy tartalomjegyzék, esetleg a kezdooldal, attól még a másolt könyv ugyanúgy teljesnek számít, így az sem megoldható, hogy részleteiben xeroxozzuk a könyveket.

Tehát a legbiztosabb út, hogy elkerüljük a törvénysértést, ha szeptember elso hetében nekilátunk elkezdeni írógéppel legépelni, vagy kézzel leírni a jövo évi vizsgáinkhoz szükséges könyveket, így biztosan végzünk azzal a 2-3, esetenként 6-7 darabbal A féléves jegyzettámogatásunkból pedig legalább a tollat és papírt ki tudjuk fizetni, mert 3000 Ft másra nagyon nem elég...

 

2005. október 11.