Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Végső István

Utáljunk pápát!



Megválasztása óta támadják, mert nem elég színes a mostani pápa. Sajnos európai, ráadásul német, és még professzor is vagy mi. Nem egy afrikai vagy egy dél-amerikai került Szent Péter székébe, hanem egy átlagos idos teológus-fopap. Ebbol nem lehet bulváros vezércikket készíteni. Vagy mégis? Nem sokáig vakarózott a média. Azonnal munkához látott és máris megtudhattuk, hogy Joseph Ratzinger anno a Hitlerjugend tagja és a Werhmacht katonája volt. Micsoda meglepetés. Körülbelül annyira mondott ezzel nagyot a sajtó, mintha kijelentette volna, hogy amikor a mostani pápa ministráns gyerek volt, akkor Adolf Hitler volt a kancellár Németországban.

Mindegy, csak támadjuk tovább az öreget. Vén és ráadásul konzervatív is. Biztos nem szereti a drogosokat, a prostikat, és a homoszexuálisokat sem. Ráadásul, ha olvasta is a Harry Pottert, akkor tuti nem a kedvenc olvasmánya. Harcra fel, és találjunk ki álhíreket. A legújabbak közé tartozik, hogy a Stasi is megfigyelte. Méghozzá nyolc ügynök írta róla a jelentéseket. Az egyik olyan okos volt, hogy a következoket jelentette a nyugat-német katolikusok bíborosáról: „úgy tunik igen befolyásos ember, és bejáratos a Vatikánba is…” Ez aztán nem semmi. Egy másik - „meg nem erosített forrásokból származó hír” szerint - ez a pápa sem fogja engedni, hogy a saját neméhez vonzódó férfi pap legyen. Sot, a cölibátus is marad.

És akkor itt álljunk meg egy szóra, ahogy a klasszikus mondja. Errol az emberek többségének van véleménye, sot egyesek képesek le is írni azt. Ami persze nem tilos, de egy kissé furcsán hat, hogy a római katolikus egyházról boldog-boldogtalan kinyilvánítja, hogy ezért meg azért rossz, amit csinál. Ezzel a közvélemény fejébe ültetik, hogy ez egy rossz, csúnya egyház, ami gyakorlatilag pedofil papok, erkölcstelen bíborosok és bigott öregasszonyok gyülekezete. Ez azért hat nevetségesnek, mert a többségüknek goze sincs arról, hogy mit is tanít a katolikus egyház, és mi az alapveto katekizmusa. Olyanok mondják el véleményüket, akik még azt sem tudnák megmondani, hogy mi a különbség a káplán és a káplár között. A leghangosabbak általában még csak turistaként láttak belülrol templomot. Na, ezeknek most nagyon jó célpont a konzervatív pápa, aki bizony szigorú rendet fog tartani a világi papság körében. Nem lesz reformpápa, csak a második vatikáni zsinat elvei fognak a szeme elott lebegni és a többi egyházzal való jó viszony fenntartása, de semmi elore lépés.

De ez miért is baj? Az o egyháza, az o egyházuk. Miért szólnak bele olyanok, akik még csak nincsenek is megkeresztelve, nem hitgyakorlók és ráadásul nem is katolikusok? II. János Pál idején egy kissé elhalkult a nagy Vatikán-ellenesség, de most itt van ez a német pápa, akit lehet ütni-vágni, hogy minden rossz, amit csinál. Mindesetre a legutóbbi katolikus világifjúsági találkozón, Kölnben hatalmas tömeg ünnepelte. Tovább lehet utálkozni, de a majd félmilliónyi fiatal lelkesedése azt mutatja, hogy a római katolikus egyháznak újra van egy karizmatikus pápája XVI. Benedek személyében.

 

2005. október 11.