Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Schwartz Noémi
schwartznoemi@vipmail.hu

Vizsga csak számlával!



Újra fellángolt a jegyzet-fénymásolási botrány. Félreértés ne essék, én maximálisan megértem a kiadókat és a szerzőket egyaránt, de a másik féltől nem igazán hasonló a hozzáállás. Bölcsészként én még egészen jó helyzetben vagyok, mivel a kiadott irodalmak jó része elérhető a könyvtárban. Feltéve, ha valaki nem felejti el visszavinni néhány hónap késéssel, vagy nem dugja el egy másik polc könyvei mögé, hogy bármikor hozzáférjen, mert ezek egyáltalán nem kirívó esetek. De jogászként például a könyvtárazás nem igazán járható út. A számukra kötelező tankönyvek csak nagyon kis példányszámban találhatók meg a bibliotékákban, de azokból se nagyon tudnak felkészülni a vizsgákra, mert nem tudják annyi idő alatt elolvasni, amennyi időre kikölcsönözhetik. Ráadásul nem húzhatnak alá benne semmit, és valljuk be, kicsit macerás lenne kijegyzetelni 4-500 oldalas könyveket.

Szóval marad a vásárlás. Egy jogi tankönyv általában négy-ötezer forint. Ebből általában több is kell. És ha azt vesszük alapul, hogy mennyi jegyzettámogatást kapnak, abból jó esetben kijön egy könyv. A fénymásolás persze nem igazán tisztességes eljárás, de az sem, ha a diáktól elvárják az összes jegyzet megvásárlását. Egy szegedi oktató például eltökélte, hogy visszaszorítja a jegyzet-fénymásolást, mert túl kevés fogyott a művéből. Kitalálta, hogy csak akkor hajlandó levizsgáztatni a hallgatóit, ha azok felmutatják neki a saját nevükre kiállított számlát a jegyzetvételről. Az már fel sem merült az oktatóban, hogy esetleg a hallgatók megbeszélik, hogy ki melyik irodalmat veszi meg, s aztán cserélgetik egymás közt a könyveket.

Magyar Bálint legújabb javaslata szerint digitalizálni kéne a tankönyveket, s az interneten hozzáférhetővé tenni őket. Innen a diákok ingyen letölthetnénk, ami kell. Igen ám, csakhogy a monitor előtt nem túl kényelmes és praktikus tanulni. Kinyomtatni pedig nemcsak nem éri meg, de akkor ugyanott tartanánk jogi szempontból, mintha fénymásoltunk volna. De az legalább olcsóbb lenne.

 

2005. október 4.