Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Végső István

Balkáni Mórok



Ante Gotovina a mi hősünk – kiabálják mostanság a zágrábi utcákon, és ez olvasható az utcai hirdetéseken is. Az egykori francia idegenlégióst, bankrablót, tábornokot, tömeggyilkost, nemzeti hőst Tenerifén vacsorázás közben fogták el. Még fizetni sem hagyták.

A történet lényege elég prózai, Horvátország EU-tag akar lenni, ezért ki kell szolgáltatnia a háborús bűnökkel vádolt állampolgárait. A legnagyobb bűnbaknak kikiáltott a nyugalmazott tábornok 2001 óta bujkál emigrációban a nemzetközi bűnüldözők elől. Körülbelül ekkor értek célegyenesbe az előzetes tárgyalások az EU és déli szomszédunk között. Terhessé vált a személye.

Pedig a kilencvenes évek első felében elképzelhetetlen volt nélküle a függetlenségéért harcoló horvát hadsereg. Gyakorlatilag ő szervezte meg hazája honvédelmét. Bravúrosnak mondott haditervei révén kisöpörte az akkor még félelmetes hírű szerb-jugoszláv csapatokat. Ezen érdemei elévülhetetlenek.

Azonban semmi sem tökéletes. Becsúszott egy-két emberiség elleni bűn is a „nagy horvát honvédő háborúba”. Akkoriban Tudjmanék Gotovinára bízták a piszkos munkát, így a tábornok ma közel 150 szerb polgár legyilkolásáért és ezrek elüldözéséért felelős. Az ilyen etnikai tisztogatásokra egy nemzetiségileg tisztább ország valamint fontos területek megtartása és megszerzése miatt volt szükség. Ezek nélkül a horvát állam nem lenne az a szép ütemben fejlődő, gazdag ország, ami most.

Csakhogy Horvátország az EU-ba igyekszik, és ezt háborús bűnösökkel nem lehet. Az állandóan akadozó tárgyalássorozatnak már csak egyetlen megoldatlan része van, Gotovina, a nemzeti hős. A kormány pedig radikálisan kimondta: a mór megtette a kötelességét, a mór mehet…

A Hágai Nemzetközi Bíróság hét vádpontot fogalmazott meg ellene, melyek közül négy háborús, három pedig emberiség ellen elkövetett bűnökről szól. Saját magát persze ártatlannak valló tábornokért tízezrek tüntetnek, és kárhoztatják hazájuk vezetőit.

Patthelyzet van a horvát közéletben. A Balkánon ritka események zajlanak, felelőségre vonják a hősként tisztelt tömeggyilkosokat. Csakhogy ezt a délszláv néplélek nehezen viseli. A már sokadszor újjáéledő nacionalizmus iszonyatosan erős a félszigeten. Ám így nem lehet Európába lépni. Ez sors vár majd a szerbekre is, ha be akarnak lépni az EU-ba. Nekik még hat háborús bűnöst kellene kiszolgáltatniuk. Megnyugodhatunk, hamarosan beáldozzák őket.

A keresett és megtalált személyek bűnössége persze egyértelmű. Azonban remélhetőleg a bírósági tárgyalásokon az ENSZ és többi „felelős” világszervezet is magába néz majd. Ennyi aljas gyilkos több mint 6 évig a vén kontinens közepén öldöste emberek ezreit. A sok világrend- és békefenntartó miért nem lépett közbe? Őket vajon nem terheli felelőség? De mindenképpen, azonban erről kevesen mernek beszélni. Európa, és hamarosan Horvátország is újra csendes lesz. A lényeg, hogy Gotovina már Hágában vacsorázik, és a többiekkel együtt megfizet a bűneiért.

 

2006. január