Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Végső István

Felvidéki válaszutak



Ezek mind fasiszták, jobb lesz nélkülük - mondta egy prágai idős hölgy a Panoráma műsorában az 1993-as csehszlovák szétválás kapcsán. Az igen csak túlzó vélemény jutott az eszembe a november végi szlovákiai megyei (kerületi) választások első helyzetértékelései után. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) el van keseredve, és nacionalizmusról beszél. Bugár Béla elnök szerint a szélsőség előretört és magyarellenes szövetséget alkotva összefogott ellenük.
Úgy látszik közép-európai beidegződés, hogy rögtön farkast kiáltunk, ha vesztésre állunk. Az igaz, hogy valóban elkeserítő a visszaesés a 2001-es eredményekhez képest. Az MKP 84 megyei képviselői helyéből alig tudott 58-at megtartani. Ráadásul a december 10-i második forduló előtt úgy tűnik, hogy nem lesz magyar megyei elnök.
Azonban teljesen más oka van a vereségnek, mint azt mondják. Nincs összeesküvés, illetve, ha van is, akkor arról leginkább a téves úton járó, rosszul taktikázó kisebbségi politikai elit tehet. Rossz a vezetés, nincs perspektíva, csak megélhetési politikusok alkották a jelöltek gárdáját, állítják a szlovákiai magyarok. Ráadásul a tavaly december 5-i népszavazás eredménye is sokak kedvét elvette.
Amúgy északi szomszédunknál általános a politikai passzivitás, és ez alól felvidéki magyarok sem kivételek. Sőt, ők szakadtak el leginkább az érdekeit képviselő szervezettől. Ha a választási térképre nézünk, akkor jól látható, hogy a magyar többségű megyék nagy részében a lakosság csak 9-24 százaléka ment el szavazni. Vagyis valóban nem törték magukat, hogy győzelemre segítsék Bugárékat.
Azt is le kell szögezni, a Nagy Szlovák Koalíció nem a magyarok, hanem az MKP ellen jött létre. Az igaz, hogy csak a legsúlyosabb időkben szokott olyan pártszövetség megvalósulni, amely a szélsőjobbtól a szélsőbalig minden pártot összefog. Ez valóban keltheti azt az érzést, hogy a kisantant vagy Benes szelleme kísért Szlovákiában, de ne legyen üldözési mániánk. Itt most egyszerű politikai küzdelemről volt, van szó. A déli határsáv mentén – a durva közigazgatási „reform” ellenére is - még mindig nagyon erős az MKP, és ez egyaránt zavarja a kormány- és az ellenzéki pártokat.
Az is igaz, hogy komoly neonáci reneszánsz van az országban. Ezek előretörésének rémképét gyakran emlegetik Bugárék a különféle politikai fórumokon. A Hlinka-gárdisták új nemzedéke valóban menetel a felvidéki utcákon, de őket jogszabályok révén eddig is meg tudták állítani. Nem ezek jelentik az igazi veszélyt a magyarokra, hanem a széthúzás, a becsapottság érzése valamint a csalódottság saját képviselőikben. A választási eredmények azt bizonyítják, hogy ezeket a valódi problémákat kellene megoldania egy más felfogású MKP-nak.

 

2006. január