Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Somogyi Gábor

A mobiltelefon



J. úr úgy határozott, végre vesz magának egy mobiltelefont. Nem vacakolt sokat, hanem bement az első boltba, amely az útja elé került. J. úr tipikusan az a vásárló, akire bármit rá lehet tukmálni – csak szépen, óvatosan, és eléggé meggyőzően kell az információt és az árakat adagolni. Ezt az eladó is rögtön felismerte.

– Épp szerencséje van – kezdte a befűzést –, mert most érkezett meg egy vadonatúj kollekció, úgyhogy Európában először itt kapható ez a készülék!
Mondana róla néhány tudnivalót? – érdeklődött J., hisz nem akart zsákbamacskát vásárolni.
– Természetesen! A legcsábítóbb tulajdonsága az, hogy kamera van beépítve, és – most füleljen csak! – inf-ra-vö-rös! Úgyhogy még a sötétben is bármit fel tud vele venni!
– Aha…
– A felvételt átveheti a számítógépre, vagy pedig kimerevített képeket küldhet MMS-ként!
– Jéé…
– Mindezt hallatlanul jó felbontásban! A kijelzője természetesen színes, és 65 000 szín jeleníthető meg vele!
– Ah!…
– És a játékok! Hihetetlen! Háromdimenziós lövöldözős játék is van rajta, de ha unná, kap mellé egy minidiszket, amelyen még 50 más játék található, és egy adatkábellel máris feltölthető rá! Mondtam már, hogy polifonikus mobilról van szó, úgyhogy akár MP3-at is feltölthet rá csengődallamként?
– Nahát!…
– Tudja, mint a reklámban! Nem hallotta? Amikor a lány azt mondja, hogy „anyu, ez nem a magnó, hanem hívnak a mobilomon!” Na, ilyen tökéletes a hangzása!
– És mennyibe kerül?
– Ott van, a lap alján.
– Brrr…
– Viszont önnek csak a felét kell kifizetnie, ha féléves hűségszerződést köt nálunk, sőt! Ha két évig velünk marad, és nem viszi át a számát más csúnya szolgáltatókhoz, akkor csak a negyedét kell kifizetnie. De várjon! Ha most rögtön megveszi, akkor tudja mit? Elviheti egy tízesért! Úgy, ahogy mondom! (Nekünk úgyis hamar megtérül!)
– Hát… jó… de azt azért mutassa már meg, hogy melyik gombbal tudok telefonálni!
– Hogy mit?
– … Telefonálni. Melyikkel tudok hívni valakit?
– Ja… hát… a telefonhívás funkciót ez a mobil nem tartalmazza… ööö… tudja, a hozzá szükséges alkatrészek már nem fértek el a készülékben…
– Micsoda?
– De ugye azért elviszi? Hiszen színes… meg… meg vízálló… meg vibrál…

 

2005. október 20.