Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Szlezák Anikó ancsa-baba@freemail.hu

Mit gondol a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett külföldi ösztöndíj - programokról?



Tóth Pálma, közgazdász hallgató SZTE - GTK

"Közgazdász hallgatóként az egyetemen gyakran találkozom külföldi tanulási lehetőségekkel. A Szegedi Tudomány-egyetem Gazdaságtudományi Kara francia intézményekkel tart fenn szorosabb kapcsolatot, de lehet menni Németországba, Angliába, és a skandináv országokba is. Orosz szakos barátnőm Szentpéterváron tanult fél évig, és elégedetten jött haza. Igen magas követelményeket támasztottak a vizsgákon, épp úgy, mint a hazai diákokkal szemben. Az ellátás visszafogott, de kielégítő volt. Én magam még nem vettem részt ilyen programon, de azt hiszem, az utazással és az elhelyezéssel járó kellemetlenségeket feledtetik a kint szerezhető élmények, ismeretségek, szakmai tapasztalatok."


Zolotnoki Zsófia, német- műv.-szervező szak SZTE - JGYTFK

" Szerintem ez a legjobb módszer a tanult nyelv gyakorlására. Nyelvszakos révén több éve próbálkozom külföldi ösztöndíj elnyerésével. Az idén sikerült: a következő félévtől 4 hónapot Finnországban tölthetek. Németországban már többször jártam a családommal, ezúttal kicsit tartok az idegen országtól a nyelvi nehézségek, kulturális különbözőségek miatt. Tanulmányaimat Szeged testvérvárosában, Turkuban folytatom ez idő alatt. Az ottani egyetem német szakán az ittenihez hasonló rendszerű oktatás folyik. Turku egyetemi város: sok a külföldi diák Kissé tartok tőle, hogy nehezen értjük majd meg egymást, de pár hét alatt biztosan megszokom, hogy csak angolul vagy németül tudok kommunikálni."


Darabos Kornél, progr. matemetikus hallgató SZTE - TTK

"Rossz tapasztalataim vannak: egyik ismerősöm részt vett egy külföldi ösztöndíj- programban, és önhibáján kívül - anyagi okok miatt - a tervezettnél jóval korábban kellett hazajönnie. A kinti egyetem felszereltsége jó volt, a kollégiumé már kevésbé. Étkezésre nem kapott keretet, így saját pénzből próbált "életben maradni", ami a kinti árakat figyelembe véve elég nehéz feladat volt. Az idén vagyok elsős, egyelőre még nem tervezek külföldi utazást. Igazság szerint nem tájékozódtam még e téren, de az egyetemen találkoztam már ösztöndíjat hirdető plakáttal."


Genáhl Éva, német - pedagógia szak, SZTE - BTK

"Annak ellenére, hogy remek nyelvtanulási lehetőségnek tartom, nem töltenék hosszabb időt külföldön. Nem szívesen hagynám itt a családomat, páromat, barátaimat. Úgy érzem, nekem túl nagy falat lenne a boldogulás egy idegen országban. Ezzel együtt tisztában vagyok a lehetőségekkel: minden évben több típusú ösztöndíjról kapunk felvilágosítást. Léteznek olyan ösztöndíjak is, amelyekre csak a PhD képzés után lehet jelentkezni. Egy ilyen, keveseknek megadatott lehetőséget bizonyára én sem hagynék ki."


Németh Anna, gyógyszerész hallgató, SZTE - GYTK

"Nem tudom, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak Mivel még csak elsőéves vagyok, nem pályázhatok meg külföldi ösztöndíjat, csak másodévtől felfelé hirdetnek. Szívesen kimennék Nyugat- Európába tanulni, leginkább Anglia, Olaszország, Németország érdekel. A 6 hónapos időtartamot tartom ideálisnak, de a szakmai fejlődés érdekében kinn maradnék hosszabb időre is. Egyik ismerősöm Svédországban volt kint 1 évig tanulni, és a későbbi elhelyezkedésében ez sokat segített."


Maros Dalma, német szak, SZTE - BTK

" Először tavaly találkoztam ezzel a lehetőséggel, a tanszék hirdetőtábláján, de elsős lévén nem pályázhattam rá. Ha jól tudom, a német szakon a DAAD, Fulbright, Humboldt, Erasmus állandó ösztöndíjak vannak. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy nem csak Németországban, hanem például Spanyolországban is lehet németet tanulni. Idén szeretnék felvételizni az egyetem spanyol szakára, ha sikerül, élnék ezzel a lehetőséggel. Szerintem egy idegen nyelvet az adott országban sokkal könnyebb megtanulni, mint tankönyvekből. Szegedről nincs olyan ismerősöm, aki kiment volna nyelvet tanulni, viszont egy pesti barátnőm nagyszerű élményekkel tért vissza Hollandiából. Az ottani egyetem testnevelés - rekreáció szakán töltötte a félévet."


 

2004. december 6.