Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Vass Attila

„Bármi megtörténhet a színpadon”
- interjú Bérczesin Róberttel a Hiperkarma frontemberével



A Hiperkarma már, több mint öt éve meghatározó együttese a magyar pop-rock stílusnak. A kezdeti baráti zenélgetésekből többszörös aranylemezessé kinövő együttes Jate Klub-i fellépésén a zenekarénekeseével, Bérczesin Róberttel beszélgettem el a zenéhez fűződő viszonyukról és jövőbeli terveikről.

- Hogyan alakult meg a Hiperkarma?

- Miután kiváltam régebbi, Bla-bla nevű együttesemből egyedül készítettem egy három számból álló demót, amit megmutattam a velem hobbiból zenélgető barátaimnak. Akikkel a már meglévő dalainkat átdolgoztuk, összepróbáltuk, tulajdonképpen ebből nőtt ki az első albumunk. A debütáló koncertünk még kétezerben a Sziget Fesztiválon volt, innentől már minden ment a maga útján. Szerencsére, mivel mi baráti társaságból váltunk zenekarrá, így mindig jól tudtunk együttműködni és felépíteni arculatunkat.

- Hogyan tudtok boldogulni a mai álzenekarokhoz szokott zenei világban?

- Hál' isten sok helyre hívnak minket, de sajnos nem mindig adottak a hangtechnikai felvételek, és mivel mi soha nem játszunk play-backet, így sokszor vagyunk kénytelenek lemondani a fellépést. Egyébként meggyőződésem, hogy egyetlen rendes zenésznek sem áll jól ez a fajta álművészkedés. Persze, tudom, hogy sokan nyilatkoznak hasonlóan, de ennek ellenére sokukat láthatjuk akár már másnap ilyen-olyan kereskedelmi csatornán vidáman tátogni. Mi inkább nem vállalunk ilyen bohóckodást.

- Felléptettek az idei nyári SZIN-en. Milyen volt a fogadtatásotok?

- Annak ellenére, hogy meglehetősen korán kezdtünk a koncertet, és a színpad előtti tócsa meglehetősen riasztónak tűnt, nagyon sokan jöttek el. Mindig remek érzés nagy tömeg előtt fellépni. Ilyenkor a közönség energiája és a zenekar energiája óhatatlanul találkozik: az adott helyzettől függően szinte bármi megtörténhet a színpadon. De nagyon szeretjük a kisebb bulikat is, mert itt közvetlenebb a légkör, mivel a fesztiválokra nem feltétlenül egy-egy koncert miatt látogatnak ki a fiatalok.

- A jövőben várható valamilyen változás a zenétekben?

- Nem hiszem, de nincs kizárva. Semmit se tervezzünk előre, szerettünk kísérletezni. Persze jó, ha a stúdióba eltalálunk egy új ritmust, de sokszor a behatárolt stúdióidőnk miatt sok ötletet nem tudunk közvetlenül felhasználni. A jövőre elkészülő albumunkra is már megvannak a dalvázlatok és a zenei alapok. A második lemezünknél, a Lidocainnál már jóval több instrumentális elemet használtunk fel, így sokkal élőbbé, közvetlenebbekké váltak a dalaink. Ezen az általunk megkezdett úton szeretnénk, senkitől se zavartatva, folytatni a munkánkat. Minket nem befolyásol semmilyen előzetes koncepció: ezt a zenét tudjuk, ezt játsszuk és reméljük még sokáig megtaláljuk majd a közös hangot a közönséggel.

 

2005. október 20.