Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Kiss Gábor Gergő

Mi lesz veled, Szeged FC?



Ismét nagy bajok vannak az NB I/B-s Szeged FC labdarúgócsapata körül. A klub pénze úgy tűnik fogyóban, a magyar játékosok zömét pedig mellőzi a szerb tulajdonban levő sportegyesület.

Ismét nagy bajok vannak a Szeged FC NB I/B-s labdarúgócsapata körül. Pedig azt hihettük, hogy 2000-ben, a kérészéletű profi bajnokságból az őszi szezon végén dicstelenül visszalépett jogelőd, a Szeged LC után már nem lehet rosszabb. Úgy tűnik mégis.

A tavalyi bajnokságban pedig még semmi nem utalt a jelenlegi válságra. A másodosztályba akkor feljutott fiatal csapat jó eredményeket ért el Szalai István edző vezetésével, s úgy tűnt, egy szép reményekre jogosult kis társaság tűnt fel a Tisza partján. Sokáig a középmezőny első feléhez tartozott a gárda, s habár a bajnokság végén éppencsak bent maradtak, a szurkolók, játékosok mind bíztak abban, hogy idén majd jobb lesz, s talán a legfelsőbb osztály elérése sem lesz lehetetlen számukra. Sajnos nagyot tévedtek.

A pénz szokás szerint elfogyott, s úgy tűnt ismét fényévekre kerül az együttes az NB I-től. A kiutat akkor egy szerb üzletember, Dusan Djurics jelentette, aki megvásárolta a klubot. Ennek akár örülhetett is volna Szeged futballszerető közönsége, de a bizonytalanság tovább tartott. Sok szegedi kötődésű focistát hagytak kétségben, akik ameddig csak lehetett vártak új szerződésükre, de egy idő után, mivel senki nem kereste őket, kénytelenek voltak eligazolni. Helyüket ismeretlen szerb játékosokkal töltötték fel. Emellett Szalai István munkájára sem tartott igényt a klub tulajdonosa. Az új edzőt szintén Szerbiából igazolták a Szeged mellé, Marko Milosevics személyében. Az eredmények természetesen nem jöttek, s tizenkét forduló után mindössze tíz pontjával az utolsó előtti helyen szerénykedik az egykor szebb napokat is látott csapat. A focisták fizetése is akadozott, így a magyar játékosok Turján György csapatkapitány vezetésével szót emeltek a helyzet tarthatatlansága miatt. Jutalmuk a teljes mellőzöttség és néhányuk azonnali szerződésbontása lett.

Úgy tűnik, a maradék tehetséget is módszeresen kiölték a csapatból. Hogy kinek jó ez, arról még találgatni sem lehet. Félő, hogy belátható időn belül ennek a közel 170 ezres lélekszámú városnak ismét csak harmad, esetleg negyedosztályú csapata lesz. Ne legyen igazam, de a mostani helyzet nem sok jóval kecsegtet. Csakúgy mint 2000-ben, a kérészéletű profi bajnokságból az őszi szezon végén dicstelenül visszalépett Szeged LC idején…

 

2004. november 11.