Vissza a címlapra!

Az SZTE Médiatudományi Tanszékének online magazinja



Végső István

Matthäusra kattanva



Tovább borzolja a sportot szeretok idegeit a német-magyar kapitány ügye. Marad vagy megy? Hírbe hozták már többször kisebb-nagyobb sztárklubokkal. Legutóbb az a PAOK Szaloniki jelentkezett be nála. Természetesen azonnal összeszorult a Matthäus-hívek gyomra. Nemsokára lejár a szerzodése és az MLSZ még nem hosszabbított vele. Igaz, hogy szövetségi kapitányunk többször elmondta már, minden ajánlatot meghallgat, mert így cselekszik egy profi.

alóban, Beckhamtól Zidaneig mindenki meghallgat minden komolynak tuno ajánlatot. Ám kis hazánkban - a híréhség országában - ezt fel kell egy kicsit turbózni. Paprikázni kell a hangulatot, hogy a sváb sztár érezze, hogy mi is az a hungarikum. Találgasson, rémhír terjesszen, tippelgessen az istenadta nép, és az legyen érzése, hogy valami úri huncutság van a háttérben. Ez a hangulatkeltés a média feladata, csak megfelelo alanyok és terep kell hozzá. A magyar foci pont ilyen, mindenki ért hozzá, és szereti. Szándékosan nem fogom azt írni, hogy Matthäus a hibás a rendszeresen kirobbanó botrányok miatt. Hisz ki az az orült, aki, ha dolgozni akar állandó botrányokat kavar saját háza táján? Pláne a csendet szereti az ember, ha sumákolni vagy simlizni akar.

Kinek jó a felesleges hisztériakeltés? Csak is a skandalumra vadászó sajtónak. Ilyenkor az internetes és/vagy bulvár lapok egymásra licitálva írják a leleplezo cikkeket, amiknek semmi közük a valósághoz. Jobbnál jobb címek mellett netes szavazások tartják napirenden az ügyet. Ezeknek köszönhetoen olyan fontos információkat is megtudhatunk, hogy Bozóky Imre MLSZ elnök osszel az inkák földjén szabadidozik, vagy, hogy Matthäus milyen fullextrás Audit kapott volna a hellénektol. Az ügy elbulvárosodást az is jelzi, hogy szinte teljesen eltunik a szakmai hozzászólás Matthäus kapcsán. Rá kattantak a feleségére, Marijana Koszticsra és a butikjaira. Nem a szövetségi kapitányunk taktikai elképzelései a fontosak, hanem, hogy az egykori szerb szépségkirályno a pesti belvárosban hány üzletet fog még nyitni.

Annak idején a „forma egyes” Baumgartnert azért sem tudták eladni nekünk és a világnak, mert nincs, nem volt körülötte semmi. Annyi sem, hogy a Kiskegyed foglalkozzon vele. Még egy leépült expornósztárral, vagy a Barátok közt valamely tehetségével sem tudták összeboronálni. Tényleg unalmas volt. Bezzeg a Matthäus házaspár körül zajlik az élet, jó Story magazinosan. Pedig Zsolt lehet, hogy legalább olyan jó autóversenyzonek, mint Lothar fociedzonek. Mindenestre utóbbit tartsuk meg, míg végleg kikopnak a szövetségi kapitány-jelöltek sorából a hazai futballguru Mészölyök, Verebesek és Mezeyk.

 

2005. október 11.