NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Riport rovat

Woodstock a Dugonics téren

Szerző: Tóth Gábor | Feltöltve: 2006-10-03 | Megtekintve 1493 alkalommal. | Nyomtatás

 

– a tandíj ellen tüntettek az egyetemisták Szegeden

Mintegy kétezer egyetemi hallgató demonstrált a fer, vagyis a fejlesztési részhozzájárulás ellen a szegedi Dugonics téren szeptember 13-án.

– Mi békések vagyunk, nem békétlenkedünk – mondják a Dugonics-szobor talapzatán nyugodtan falatozó egyetemisták, jelezve, nem a tandíj elleni tüntetésen kívánják levezetni felgyülemlett agressziójukat. Távolról szemlélődnek.

Mondjuk nem is telepedhetnének le kényelmesen a rektori épület előtti téren. A szökőkútnál ugyanis már fél órával kezdés előtt is alig van hely. Sőt, apátiájuk is érthető: a hangszórókból Sting szól, inkább monumentális csoportterápián érezzük magunkat. A Fields of Goldra nem lehet hőzöngeni, autókat borogatni.

„A tandíj súlyosan károsítja Ön és környezete tanulmányait”

Aztán négy előtt nem sokkal megérkeznek a magyar zászlót lengető fiatalok is, a szervezők pedig elkezdik osztogatni az erre az alkalomra gyártott pólókat. A fehér trikók elején piros stoptáblában a „Stop. Tandíj 2007” felirat olvasható, alatta pedig a cigisdobozokon található figyelmeztető szövegekhez hasonló tipológiával „A tandíj súlyosan károsítja Ön és környezete tanulmányait” üzen az illetékeseknek.

Akik azért tapasztalhatják, a közös érdek összekovácsolja az egyetemistákat. Az MTI ezerötszáz – kétezer, a szervezők a rendőrség becslésére hagyatkozva 3–4 ezer résztvevőről beszélnek.

Mintha többségük inkább csak a hecc kedvéért csatlakozott volna a tüntetőkhöz, több szó esik kreditekről, órafelvételről, szadistának hallott tanárokról, mint a fer-ről. Ez érthető is abból a szempontból, hogy az itt levők többsége – kivéve a most első éves és később mesterképzésre felvételt nyerő hallgatókat – nem fog tandíjat fizetni. Ők békésen üldögélnek a bokrok tövében, lábuk előtt sör, narancslé. Peace. Woodstock, végre Magyarországon is.

A másodéves Zsuzsa is csendesen szemlélődik barátaival. – Minket nem érintene a tandíj bevezetése, de fontosnak tartjuk, hogy az utánunk jövők érdekeiért is kiálljunk – indokolja részvételét.

Miért hagytuk, hogy így legyen?

Közben előbb a Himnusz, majd Ekler Gergely hangja csendül fel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke üdvözli a hallgatók megmozdulását, és mindenkit meginvitál a szeptember 21-ei budapesti tüntetésre. Az idő rövidsége miatt nem fejti ki a HÖOK alternatíváit a tandíj ellen, a notandij.hu oldalon viszont olvasható néhány javaslat: a hallgatókra eső források bővítése az államilag finanszírozott keretszámok csökkentésével; a keretszámok piaci viszonyokhoz történő alakítása; motiválóbb ösztöndíjrendszer kidolgozása.

A hallgatók a beszéd alatt szavazhatnak arról, milyen nótát szeretnének hallani. Az Illés száma, a Miért hagytuk, hogy így legyen toronymagasan nyer. Naná, hogy nem bocsátunk meg mindig mindent, s hogy nem tagadjuk meg minden álmunk. Vastaps szól, egyre többen énekelnek, elhangzik az Újra itt van a nagy csapat is. Vidám vasárnap-hangulat a hét közepén.

Török Márk, a BTK-HÖK elnöke lép az emelvényre – „Barátaim!” megszólítására sokan felhördülnek. Picit úgy beszél, mintha Goebbelshez járt volna retorikaórára, mondanivalójával viszont egyet lehet érteni: minőségi finanszírozást sürget a felsőoktatásban. – Van más út, a tandíj nem más, mint adó. Egymásért jöttünk ki ide – hangsúlyozza.

Egyetért ezzel az ötödéves Juhász Róbert is, aki a kormány kompromisszumkészségét hiányolja. S a körötte állók közül egyedül rendelkezik pontos információkkal a tandíj várható mértékét illetően.

A szervezők inkognitóban

A nagy tömeg tán önmagának örül legjobban, magát többször elismerően megtapsolja. Gyurcsány miniszterelnököt nem. „Mondd, Ferikém, te mennyit fizettél a diplomádért?” – kérdezik a tüntetők transzparensei. A zászlólengetők is aktívak, számukra a szervezők szigorúan a tömeg szélén biztosítanak teret. Megtalálták a helyüket.

Apropó, szervezők. Nem sikerül kideríteni, ki áll a rendezvény mögött. Török Márk szerint „néhány hallgató”. Ez az aláírás olvasható azon a több ezer szórólapon is, amelyet „Hallgatók a hallgatókért, a valós oktatási reformok mellett” címmel osztogattak az egyetem környékén a tüntetést megelőző héten. Vajon ezek a hallgatók fizették, saját zsebükből, a szétosztogatott több ezer pólót és szórólapot?

A mintegy háromnegyed órás demonstráció a Szózattal zárul. A tömeg nagy része gyorsan eloszlik, a maradóknak a Blues B. R. Others, majd a Belmondo zenél.

A szeptemberi ifjak lassan elcsendesednek, megnyugszik a Dugonics tér. A tüntetés békésen zajlott le, hiába beszél a notandij.hu-n a fórumozók némelyike már forradalom kirobbantásáról. Ettől messze vagyunk. De a hallgatók azért megmutatták oroszlánkörmeiket.

Keretes

Az áprilisi országgyűlési választások előtt mind a négy parlamenti párt oktatáspolitikusa kizárta a tandíj bevezetésének lehetőségét. Az új oktatási miniszter, Hiller István viszont kijelentette: szükség van tandíjra. Először utólagos képzési hozzájárulásról beszélt, majd megszületett a fejlesztési részhozzájárulás ötlete.

A fer 2008-tól jönne, összege évi 105 ezer, mesterképzésben 150 ezer forint. Ettől az egyetemek fel-és lefelé egyaránt 50 százalékkal eltérhetnek. Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke így támogathatónak tartja. Nem így a hallgatói szervezetek, amelyek Szegeden, Pécsett és Debrecenben, majd szeptember 21-én Budapesten is protestálnak az első diploma ingyenességéért.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Riport rovat

 

Cikkek a rovatból

Az igazi csabai disznótoros


Word of Warcraft: Millióknak egy új világ


Az ital rabjai


12 éve a tánc szerelmese


Szenvedélybetegség: kezdet és vég


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.