NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Riport rovat

Zuhanás, magasság, adrenalin

Szerző: Kis Réka | Feltöltve: 2008-05-22 | Megtekintve 1750 alkalommal. | Nyomtatás

 

Üllei Kovács Lászlót, a másodéves szegedi tanító szakos hallgatót az egyetem új hobbival ajándékozta meg, hiszen lassan 2 éve ejtőernyőzik. Őt kérdeztük cseppet sem veszélytelen szenvedélyéről, az ejtőernyőzésről, annak kockázatiról és szépségeiről.

- Mióta ejtőernyőzöl, és hogyan szerettél bele ebbe a sportba?

- Lassacskán második éve ugrálok ki repülőkből. Megláttam az ETR-ben, hogy felvehető az ejtőernyőzés, mint testnevelő kurzus és nagy családi ellenkezések közepette, de végül felvettem. Igazából a reptéri emberek hozzáállása, stílusa és mentalitása tetszett meg először, majd egészült ki az adrenalin szeretetével. És ez a koktél így már nagyon veszélyes függőséget okoz.

- Hogyan jut el valaki oda, hogy kiugorjon egy gépből több ezer méter magasan?

- Az ejtőernyőzéshez kell egy alapvető bátorság és egy normális mértékig elmebetegség is. Az egyszerű, kezdő emberke, mint én is voltam, kiesik egy napos reggel a reptérre, és onnan már nincs visszaút. Kezdetét veszi egy végtelen hosszúságúnak tűnő kiképzés, ami általában két hétvégén keresztül tart, majd a harmadik hét végére az ember megkapja a kellő felkészítést egy alapvizsgához, amit le kell tennie. Ha ez is megvan, és az orvosi papírjai is rendbe lesznek, akkor már semmi nem tartja vissza a delikvenst az ugrástól.

-Számít-e valamit a testalkat vagy a fizikai állapot az ejtőernyősöknél?

- „Ejtőernyősnek normális ember nem megy el” - mondják sokan. Ezzel nem értek egyet teljesen. Mi mind normálisak vagyunk a saját szintünkön. Fizikai állapotát mindenkinek, aki ejtőernyőzésre adja a fejét megvizsgálják, de általában azért olyan emberek jönnek, akik tudják a saját korlátaikat és érzik, hogy mennyit bírnak. Abban nagy szerepe van a fizikai állapotnak, hogy mennyire bírja elviselni az adrenalint, hogy ne ájuljon el vagy ne legyen rosszul a levegőben.

- Hogyan lehet pszichikailag felkészülni egy-egy ugrásra?

- Az ember élete első ugrására nem tud felkészülni, mert nem tudja, hogy mi vár rá. Elképzeli, elgondolja milyen lehet, de amikor kiugrik a gépből átértékel mindent. Én személy szerint néha már az ugrás előtti nap alig tudok aludni, majd még a kiugrás előtt a gépben átismétlem, amit a földön elmondtak, megpróbálok nagyon nyugodt lenni, már amennyire lehet. De ha az ember eléggé felkészül a földön, akkor sokkal nyugodtabban száll be a gépbe.

- Mi az, ami miatt rabul ejti az embert?

- Én a zuhanásba szerettem bele. Abba, hogy süvít a szél a füled mellett és a föld pedig egyre gyorsabban jön és minden egyre nagyobb. Az adrenalin pedig szétdurran benned. Szavakban alig lehet megfogalmazni amit akkor érzek, amikor zuhanok. Hemingway mondta azt, hogy azért írt a horgászatról és nem az ejtőernyőzésről, mert az ejtőernyőzést nem lehet megfogni. Én mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, mindenkinek mást fog nyújtani és más miatt fogja szeretni.

- Milyen veszélyeket rejt az ejtőernyőzés?

- Ha a statisztikákra hagyatkozunk, akkor láthatjuk, hogy az ejtőernyőzés papíron veszélytelenebb, mint mondjuk átkelni egy forgalmas úton. Persze, ha itt történik valami, az bekerül az újságokba, híradókba. A legnagyobb veszély az ugróra a földet érésnél vár, hiszen itt a térdek, a bokák kapnak iszonyatos terhelést. Így a bokasérülések, a bokaficamok és kiment térdek elő-elő fordulhatnak.

- A sérülések mennyire függnek a tapasztalattól, felkészültségtől?

- A baleseteket le lehet szorítani azzal, hogy az ember felkészül és betartja az alapszabályokat. A bátorság nem szabad, hogy átmenjen vakmerőségbe, de mindig vannak olyan kiszámíthatatlan események, dolgok, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni az ember, és akkor hiába a felkészültség, hiába a tapasztalat.

- Szegeden milyen keretek között lehet ezt a sportot kipróbálni?

- Lehetősége van az egyetemistáknak testnevelési kurzusként felvenni. Önköltséges, azaz fizetni kell érte, de egy részét az egyetem támogatja. a klub, amelyhez kerül az ember, ha úgy dönt, hogy Szegeden akarja kipróbálni magát a Szegedi Repülő Egyesület. Minden ősszel és tavasszal indul oktatás. Ha bárkit érdekelne a www.aeroszeged.hu oldalon utána nézhet a részleteknek.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Riport rovat

 

Cikkek a rovatból

Az igazi csabai disznótoros


Word of Warcraft: Millióknak egy új világ


Az ital rabjai


12 éve a tánc szerelmese


Szenvedélybetegség: kezdet és vég


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.