NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

A barista tudománya

Szerző: Schwartz Noémi | Feltöltve: 2006-04-07 | Megtekintve 1557 alkalommal. | Nyomtatás

 

A barista nem különösebben elterjedt foglalkozás Magyarországon, bár szerintem a Spektrum Televízióban sugárzott Kávékóstoló sorozat után sokaknak már ismerősen cseng e szakma neve. Tulajdonképpen ugyanolyan hivatás ez, mint a sommelier a borászatban, csakhogy a barista a kávék nagy szakértője.

Az ausztrál műsor lelke Paul Bassett. Leginkább a megszállott jelzővel tudnám illetni, de a lehető legpozitívabb értelemben. Sorozatába mindent belesűrít, ami a fekete leves kapcsán szóba kerülhet. Szolgál praktikus tanácsokkal, amikkel aztán otthon is próbálkozhatunk. Olyan precizitással készít el egy egyszerű csésze kávét, mintha valamilyen elegáns vacsora méltó befejezéséről lenne szó, pedig csak a saját konyhájában boszorkányoskodott a kamera kedvéért. Persze formatervezett csészékkel. Nem számít, hogy az egész padló tiszta őrlemény már, mivel a szűrő pereméről akkurátusan letörölt felesleget oda szórta, a cél a tökéletes kávé mindenáron. Aminek persze nem mindegy a pörkölése, a tárolása, hogy mennyi kerül belőle a szűrőbe, milyen vízzel készül, és hány fokos hozzá a tejhab, amihez külön hőmérő dukál. Mert azt se csak úgy belelöttyinti a csészébe, annak is megadja a módját ám. Eleve nem mindegy, milyen szögben támasztja a csövet a kanna oldalához, és mennyire lóg bele a tejbe, mert különben nem lesz megfelelő az eredmény. De ha mégis, akkor sem fejeződik be a tudománya. Úgy rajzol levél, és számos más egyedi mintát tejhabbal és házi főzésű csokoládésziruppal, hogy vissza kell fognom magam, különben azonnal rohannék az eszpresszó-automatához próbálkozni, pedig a kávénak sem ízét, sem az illatát nem különösebben szívlelem.

A legjobban az az epizód maradt meg az emlékezetemben, ami szerintem már kicsit túlzás volt: három barista azon mesterkedett úgy az adás felében, hogy megalkossák a legtökéletesebb kávékeveréket egy speciális borhoz. Így is elég intenzívre sikeredett az adás: pörköltek, daráltak, kevertek, főztek, egy kifejezetten erre a célra szolgáló kanállal kóstolgatták, hogy az ízlelés végén kiköphessék, és az egészet kezdhessék elölről. Sokáig tartott meglelni a tökéletes összeállítást. Azért azon is megdöbbentem, amikor kifejezetten kávéfőzőkre specializálódott múzeumot járt körbe, több műsorban.

Nem hiszem, hogy bárki ilyen aprólékosan készítené el reggeli adag koffeinjét, mint Paul, de a sorozat kapcsán nem lennék meglepve, ha sokan nekiállnának kikísérletezni a legtökéletesebb otthoni főzet előállítási módját. Hátha sikerül egyszer lemásolni a trükköket.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.