NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Mindenhol Marilyn

Szerző: Bus István | Feltöltve: 2009-03-18 | Megtekintve 3164 alkalommal. | Nyomtatás

 

Andy Warhol tárlata várja a látogatókat a szegedi Reök-palotában. A pop-art zsenijének több, mint hetven képét tekinthetik meg május 8-áig az érdeklődők. A popsztár-portréktól a villamosszékig számos téma feldolgozása kapott helyet.

Mao Ce-tung egy nagy lila fej. John Wayne bőrszíne élénk sötétkék. Marilyn Monroe pedig virágok közül tekint le ránk.

Andy Warhol kiállítása a Regionális Összművészeti Központban minden bizonnyal az év első jelentős kulturális eseménye Szeged életében. A képek többnyire a bécsi Galerie Ernst Hilger gyűjteményéből származnak, összesen több, mint hetven nyomattal találkozhat a betérő. A fent említett hírességek mellett Mick Jagger és Diana Ross portréit is megcsodálhatjuk, de a Ladies and Gentlemen sorozat, illetve western és reneszánsz ihletésű darabok is megtekinthetők.

A terembe lépve azonnal egy dollárbankó-adaptációt láthatunk. Andy Warhol karrierje az ötvenes évek második felében kezdődött, és a hétköznapi tárgyak művészi témává emelésével szerzett magának hírnevet. Előtte ugyanis senkinek sem jutott az eszébe papírpénzzel, érmékkel, konzervdobozokkal és albumborítókkal ilyen minőségben foglalkozni. Így tehát helyénvaló, ha a pop-art legendás alakjának kiállítása egy ilyen képpel kezdődik.

Műhelyében, „A gyárban” (The Factory) készítette el (vagy inkább készíttette, hiszen idővel számos rajongója akadt, aki szívesen robotolt helyette „A gyárban”) minden idők talán legismertebb Marilyn Monroe portréját. A sorozatgyártás művészi szintre emelését tűzte ki célul Warhol, és ha a kiállítás rendezőjének is ez volt a szándéka, akkor talán helyesebb lett volna egymás mellé rendezni a díva képeit. Azonban így sem rossz, sőt.

Van ugyanis ritmikája a Marilyn-szériának. Rózsaszín, ciklámen és kék arcú Miss Monroe kópiák sorakoznak a falon, amelyeket három idillikus hangulatú virág kompozíció követ - ezt a harmóniát a baljós töltetű villamosszék piktúrája töri meg, majd ismét a huszadik század közepének dívája következik dísznövények társaságában. A popikon máshol, más képek környezetében is feltűnik. Marilyn tehát mindenütt jelen van, a reneszánsz témák mellett ugyanúgy, mint a csókolózó Andy Warhol videofelvételeket játszó teremben. Ez azt is sugallhatja, hogy a tragikus sorsú színésznő alakja a médiában és a divatban visszatérő jelenség, elég csak Madonnára vagy Gwen Stefanira gondolni.

Ötletesen pótolta a REÖK stábja és Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora a Campbell’s Soup Can, azaz a híres leveskonzerv ihlette képeket. Elkészítették ugyanis a mintául szolgáló termék dizájnja alapján a saját „Warhol kiállítás – Reök Szeged” csomagolású konzervdoboz piramisukat. Egyelőre nem tudni, mi lesz a Warhol-jellegű tartósélelmiszerek sorsa a kiállítás után, de egy reményteli pletyka már elhangzott, hogy szétosztják a látogatók között.

A következő teremben látható a lilafejű Mao-portré John Wayne, Ülő Bika, Custer tábornok és más legendás vadnyugati hősök társaságában. Tematikailag tehát kilóg a kommunista mester a sorból, nem tudni miért az indiános-bölényes-cowboyos terembe került. Az összeállítás hatása azonban Maotól eltekintve olyan, mintha egy western-képregény kockái lógnának a falon, szinte kikívánkozik egy-egy sziú vagy csirikava apacs bölcsesség a derék Ülő Bika vagy Geronimo szájából.

Érdemes tehát május 8-ig jegyet váltaniuk a Reök-palotába azoknak, akiknek megmozgatja a fantáziáját a pop-art. A stílust nem ismerők számára ez egy kiváló alkalom lehet arra, hogy megbarátkozzanak vele. Ínyenceknek pedig kötelező. Hátha jár a belépő mellé egy babgulyáskonzerv is!

(Nyitvatartás: kedd – vasárnap: 10 – 18-ig. Teljes árú jegy: 1000 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus és felnőtt csoportos jegy: 800 Ft, kedvezményes csoportos jegy: 600 Ft)


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.