NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Intelligens ellenzék

Szerző: Tóth Gábor | Feltöltve: 2006-05-03 | Megtekintve 1463 alkalommal. | Nyomtatás

 

Őszödön most mindenki lábujjhegyen jár. A pápaválasztáson nincs olyan szigorú titoktartás, mint a kormányüdülőben, az MSZP-re korábban oly jellemző kiszivárogtatásnak nyoma sincs. Így amíg fel nem száll a fehér füst a Balaton partján, a hazai sajtó jobb híján a Fidesszel foglalkozik.

Kétségkívül izgalmas kérdés a polgári párt és személyesen Orbán Viktor sorsának további alakulása. Ráadásul a kettő jelenleg el sem választható egymástól. Ezért lehet a táboron belül – a választási vereség ellenére is – mindössze néhány vérszegény Orbán-bírálatot hallani. Mindenki számára nyilvánvaló ugyanis, nagyítóval sem lehet hozzá hasonló karizmával és népszerűséggel rendelkező politikust találni a pártban. A „Vezénylő Tábornok” így jobb híján frakcióelnök lehet, jelzem, még mindig jobban járt, mint Mikola, aki máris befejezte a praktizálást a nemzet orvosaként.

Fehér köpeny ide vagy oda, nem tudta győzelemre kúrálni a Fideszt, amely a Rákosi-érát idéző „aki nincs velünk, az ellenünk van” – szemlélettel (jóllehet ezt a szalonképesség kedvéért „egy a tábor, egy a zászlóra” eufemizálták), csődöt mondott. Marad az ország jövője szempontjából legalább olyan fontos ellenzéki szerep. Szijjártó Péter hangsúlyozta is, a Fidesz „alkotó ellenzék” lesz, ami remekül hangzó kifejezés, bár legalább olyan értelmetlen, mint az „intelligens mosópor”. Azt mondja, minden olyan lépést támogatnak, ami szerepel a programjukban. Ami viszont nem, azt véletlenül sem. Ez lenne az alkotó ellenzékiség? Nem inkább obstrukció?

„Akik összefognak, nyernek, akik nem képesek összefogni, mindig veszítenek” – mondta Orbán a választások éjszakáján. Eme kijelentését, ha szívén viseli annyiszor emlegetett hazája sorsát, saját magának is komolyan kell vennie – csakúgy, mint a második forduló előtt hangoztatott jelmondatot: most tényleg csak Magyarország számít. Egy obstruáló, mindenbe belekötő és mindent megakadályozó ellenzék ugyanis most legalább akkora kárt tehet az országnak, mint egy reformokat halogató, problémákat a szőnyeg alá söprő kormány. Az államháztartás, egészségügy, oktatás, adórendszer megújításához a civil társadalom és a törvényhozás szintjén is legalább minimális konszenzusra szükség lesz. Ha ebben a Fidesz nem kíván partner lenni, lehúzhatjuk a rolót.

Oszt jó napot.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.