NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Diploma munka

Szerző: Andornaki Nóra | Feltöltve: 2006-10-18 | Megtekintve 1919 alkalommal. | Nyomtatás

 

Az egyetemen sétálgatva a mai munkaerőpiacot ismerve, a negyed-ötödévesekről méltán gondolhatjuk, hogy a túlképzés miatt itt Magyarországon potenciális munkanélküliek. Hallhatjuk, és láthatjuk a statisztikákat, hogy közülük is rengetegen költöznek ki néhány hónapra, később évekre külföldre, általában Németországba, Ausztriába, Angliába, és persze az USA-ba, hogy megkeressenek egy házra, egy autóra valót. Gyakran fizikai munkát végeznek, és így is többszörösét keresik, mintha itthon szakmájukban dolgoznának. Így gyakran vissza sem térnek.

A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ augusztus végén tizenötezer regisztrált munkanélkülivel zárt. Ebből ezerkétszáz rendelkezik diplomával.

-A pályakezdő diplomások általában kivárnak, inkább az ismerősökre támaszkodnak az álláskeresés során, és csak végső esetben regisztráltatják magukat- mondja Fejes Ágnes, aki az intézmény adatainak elemzésével foglalkozik.

Erika, a harmincas, felsőfokú külkereskedelmi végzettséggel rendelkező hölgy épp most áll sorban a regisztrációs pultnál.

-Évekig dolgoztam itthon a bankszférában, ahol a főnökömnek mindössze érettségije volt. Az ilyen helyeken inkább a ledolgozott évektől függ a hierarchia. Ezt követően Ausztriában vállaltam munkát, ahonnan most jöttem haza.

Erika nem látja túl fényesnek a helyzetet, szerinte egy jó szakma többet érhet, mint két diploma. Most masszázstanfolyamon veszt részt, mondván, hogy ez is érdekli. Bármilyen irodai munkát szívesen fogadna. Szerinte nem valószínű, hogy a sokak által utolsó esélyként emlegetett hipermarketek foglalkoztatnák, mivel oda túlképzett. Hosszú küzdelemre számít hát egy megfelelő állásért.

A munkanélküliek a központban szabadon nézelődhetnek a neten meghirdetett ajánlatok között. Hát én is betagozódok kicsit a nézelődők közé. Az állások település, foglalkozás, sőt fizetés alapján is megtekinthetők. A legjobb helyzetben a pénzügyi területen szerzett, és a műszaki végzettséggel rendelkezők vannak. A bankokban igazgatói állást akár kétmillióval kínálnak. Egy villamosmérnök három-ötszázezer között vihet haza. A vegyészek is nagyot szakíthatnak, valamint a számítástechnika terén felsőfokú végzettséggel rendelkezők, de belőlük már jóval kevesebbet igényel a piac.

Kissé meglepő, hogy egy fogorvosnak százhúszezer, egy nyelvtanárnak pedig százharminc ütheti markát vidéken, míg egy szalagmunkást, a nyolc osztályon aluli csoportban kilencvennyolcezer forintért foglalkoztatnak.

Tuti befutó végzettség nem létezik, de ha mégis, akkor mindenképpen a férfias foglalkozások egyike, hiszen ritka a hölgy programozó-matematikus.

-Szinte mindegyik állásinterjún rákérdeznek a családi állapotra, és hogy mikor szeretnék gyermeket vállalni. Ilyenkor pedig jobb letagadni, hogy egyáltalán valaha szülni szeretnék.- meséli a lassan sorra kerülő Erika.

Hatéves gyakorlattal rendelkezik, melyet egy vidéki iskolában szerzett, ahonnan a gyerekhiány miatt elbocsátották Tünde, aki szintén harmincas, és tanítónő. Beugróként alkalmazták néhány hónapig egy közeli kistelepülésen, de szeptembertől nem volt rá szükség.

-Most végzek a főiskolán, gyógypedagógia szakon. Imádom a gyerekeket, de addig valami más után kell néznem, most éppen egy hitelügyintézői állás megbeszélésen voltam.

Az egyetemen órára sietők sem gondolják azt, hogy feltétlenül szakmán belül helyezkednek majd el, és többségük eljátszik a gondolattal, hogy külföldre menjen. Sokan azonban kitartanak Magyarország mellett. Kis ország, kis pénz, itthon.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.