NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Lincshangulat

Szerző: Dunai Tamás | Feltöltve: 2006-10-30 | Megtekintve 1423 alkalommal. | Nyomtatás

 

Az utcai zavargások mellett szinte eltörpül egy másik (európai jogállamban korábban ugyancsak elképzelhetetlennek tartott) bűncselekmény, hatásait tekintve azonban ez is jelentős károkat okozhat a magyar társadalomnak. Olaszliszkán egy férfi autójával elütött egy kislányt, amiért a lány rokonai két gyermeke szeme láttára a helyszínen agyonverték. Ez nem más, mint lincselés, nekivadult tömeg vagy csoport által végrehajtott kivégzés, erőszakos önbíráskodás, aminek semmilyen formája nem megengedhető egy jogállamban. Emellett utólag még kegyetlenebb színben tűnik fel a lincselők magatartása annak tükrében, hogy a kislány csak könnyebb, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ráadásul az sem fog már soha kiderülni, hogy tényleg a meglincselt férfi hibájából történt-e az indulatokat kiváltó baleset. A helyzet teljesebb megértéséhez azonban szót kell ejtenünk arról is, hogy a lincselők elkeseredett dühét erősítette az is, hogy a lány testvére évekkel ezelőtt cserbenhagyásos gázolásban vesztette életét. Véletlenek és indulatok szerencsétlen összjátéka.

Az esetről szóló első híradások sokkolták a közvéleményt, az újabbak már egyes szélsőséges csoportokat is. Ekkor ugyanis a szikár tények mellett egy újabb információ is megjelent a médiában, nevezetesen az, hogy a lincselők romák voltak. A különböző roma szervezetek képviselői és más megszólalók persze rögtön hozzátették, hogy ez nem roma ügy, hanem egy általuk is mélyen elítélt bűncselekmény. Az állításuk második felével egyetértek, de az elsővel nem tudok. Igaz, hogy nem kéne roma ügynek lennie, de tagadhatatlanul az. Sokkal kisebb etnikai konfrontációk is alkalmasak arra, hogy elszabadítsák az indulatokat. Naivitás lenne azt hinni, hogy egy ilyen példátlan eset ne erősítené a romákkal szembeni látens vagy nyílt előítéleteket. Mérhetetlen az a kár, amit az ügy kiválthat, és ennek a kárnak az elszenvedői főként romák lesznek. És nem csak a helyi romákra gondolok, akik az eset után megtorlástól félve rövid időre még otthonaikat is elhagyták, és napokig járőröző rendőrök védték nyugalmukat. A társadalmi károk minden romát érinthetnek amiatt, mert az esetben sokan láthatják velük szembeni előítéleteik helyességének újabb bizonyítékát. Ennél egy fokkal nagyobb gond azonban az, hogy a társadalom többsége számára – feltehetően – eleve elképzelhetetlen lenne egy hasonló eset romák nélkül.

Azok miatt válik tehát az egész roma üggyé, akik számára releváns információ az, hogy az elkövetők romák voltak. És mivel nem kevés emberről beszélünk, ezért csak úgy kerülhetjük el, hogy a lincselésnek ne az ország etnikumainak további eltávolodása legyen a legfőbb következménye, hanem a bűnösök méltó megbüntetése, ha erre az aspektusra is kellő mértékben odafigyelünk.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.