NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Nyolcvan év

Szerző: Tóth Gábor | Feltöltve: 2006-11-12 | Megtekintve 1399 alkalommal. | Nyomtatás

 

Százkét éves leszek, mikor végre megtudhatom, két Cavinton és néhány beöntés között, hogy tulajdonképpen ki is volt a felelős a nemzeti ünnepen történt budapesti zavargásokért.

Három parlamenti bizottság sem volt elég, hogy ez kiderüljön. Nyolcvan évre titkosították ugyanis a zárt ülésen elhangzottakat. Jó, azóta néhány beszélgetést mégis nyilvánosságra hoztak, de azokból, ahogy Hofi mondta, a dolgozó megtudhatta, ami rá tartozik: semmit.

Nem gondolnám, hogy az államtitok feloldásakor ez az ügy majd bárkit is érdekelne. Most viszont kétségkívül tanulságos volna megtudni, milyen bizonyítékok alapján vizionált Szilvásy György kancelláriaminiszter szélsőjobboldali összeesküvést. Ékes Ilona és Demeter Ervin szerinte Kossuth téri tüntetőkkel csevegett telefonon. Szilvásy viszont nem hozta nyilvánosságra, miről beszéltek, s hogy ennek volt-e hatása a történtekre. Nem mondta el. Talán majd máskor, szebb időkben.

Nyolcvan évig gondolkodhatunk. Vajon elég lesz-e ahhoz, hogy megértsük: nehezen lehet egy rendőri intézkedés szerves részének tekinteni, ha a már földön fekvő, ártalmatlanított huligánba még három rendőr rúg bele. S hogy teheti mindezt az azonosító nélküli sisak puha anonimitásában.

Nyolcvan év. Elég lesz-e ahhoz, hogy felfogjuk, mit jelent az árpádsávos zászló? Igaz, valóban nem a nyilasok találták fel, ősi szimbólum. Csakhogy a több százezer magyar vérét ontók ugyanúgy lejáratták, mint a kommunisták a vörös csillagot vagy a nácik a horogkeresztté átalakított szvasztikát. Vörös csillag is, szvasztika is létezett a komcsik és a nácik előtt is.

Elég lesz-e, hogy tisztába tegyük fogalmainkat? Milyen például egy békés tüntetés? Nos, október 23-a minden volt, csak nem békés. Akkor tudniillik utcakövek és kirakatüvegek helyett fehér galambok röpködtek volna a pesti utcákon.

Nyolcvan év. Elég lesz-e elfogni Budaházy Györgyöt, vagy modern Rózsa Sándorként bújtatják majd, s csak tüntetésekre jön majd elő, szónokolni?

S vajon elég lesz-e felfogni, hogy a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége, amely kijelenti, novemberben tűzbe borul az ország, már nem is az alkotmányosság, hanem a normalitás határait súrolja. Aki ilyeneket beszél, annak diliházban van a helye, vagy legalábbis a 12 majom című film statisztái között.

Nyolcvan év. Lehet, hogy kevés is lesz. Az utóbbi tizenhat legalábbis úgy látszik, semmire sem volt elég.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.