NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

A kultúrafogyasztás nem csak az egyetemisták privilégiuma

Szerző: Tóth Gábor | Feltöltve: 2006-11-26 | Megtekintve 1549 alkalommal. | Nyomtatás

 

Tajti Gabriellát, az SZTE Kulturális Irodájának vezetőjét kérdeztük az őszi fesztiválról

Októberben minden a szegedi kulturális fesztivál körül forgott a szegedi egyetemen. Tajti Gabriellát, az SZTE Kulturális Irodájának vezetőjét arra kértük, értékelje a rendezvény sikerességét. Kiderült az is, hogy a szegedi kultúrára nem csupán az egyetemisták vevők.

Október utolsó napján befejeződött az őszi kulturális fesztivál. Idén 11. alkalommal rendezték meg, 38 helyszínen közel 200 programmal. – Ezeken egyrészt művészeti csoportoknak, művészeti ambíciókkal rendelkező hallgatóknak nyújtottunk fellépési lehetőséget, de nagy hangsúlyt kaptak a profi művészek produkciói is – értékelte a rendezvényt Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Irodájának vezetője. Mivel a programok 80 százaléka ingyenes volt, nem lehet pontosan megmondani, hány résztvevője volt a fesztiválnak, de az iroda legalább 12 ezer látogatóval számol.

– Mivel minden programot mi szerveztünk, valamennyi a szívünkhöz nőtt. Idén persze nagyon fontosak voltak az 1956-tal kapcsolatos rendezvények, ebből a szempontból az Utazás című rockoperát emelném ki. Nagyszabású vállalkozás volt, a szereplőválogatás már tavasszal elkezdődött, a darab pedig kirobbanó sikert aratott a Szegedi Nemzeti Színházban – tudtuk meg Tajti Gabriellától, aki nem hagyta ki a felsorolásból Harsányi Attila színművész produkcióját sem: ő Kassák Lajos A ló meghal a madarak kirepülnek című szabadversét mondta el a Millenniumi Klubban. Erre utoljára Latinovits Zoltán vállalkozott a Fészek Klubban. Szintén emlékezetes volt a Fool Moon Nemzetközi A Capella Fesztivál vagy Kárpáti Tibor grafikusművész kiállítása a Kisszínházban.

Tajti Gabriella örömmel ismerte el, hogy egyre nagyobb presztízst jelent itt lenni, ezen a fesztiválon – nagyon sokan jelentkeznek, hogy szeretnének fellépni, sajnos nem is fér be mindenki a programba. E presztízs pedig szerinte a város és az univerzitás közös érdeme.

– Persze elsősorban mégis egyetemi fesztiválról beszélünk, amelyet egyetemi iroda szervez, egyetemi közreműködéssel. A város ugyanakkor mindenben segít, például területhasználati engedély beszerzésében, de a kulturális közintézményeket is nagyon jutányosan bocsátja rendelkezésünkre. A rendezvények pedig a városlakókat is ugyanúgy várják – mondta, kiemelve, hogy nagyjából a látogatók fele egyetemi polgár, a másik felét a városi lakosság különböző korosztályai adják. Ők is folyamatosan figyelik programjaikat, honlapjukat, szórólapjaikat. Rengetegen érdeklődnek személyesen is, akár már hónapokkal előre.

Vagyis kijelenthető, hogy a kultúrafogyasztás nem az egyetemisták privilégiuma Szegeden. – Nyáron, a több ezer egyetemista távoztával sem szünetelnek a kulturális programok – gondoljunk csak a szabadtérire, a kiállításokra, hangversenyekre. Van egy „kultúrafogyasztó”, klasszikus értelemben vett polgári rétege Szegednek, amelyik rendszeresen látogatja a különböző programokat. Tulajdoníthatjuk ezt hagyománytiszteletnek, érdeklődésnek, olykor sznobizmusnak is. Számos olyan kulturális csoport létezik – gondoljunk a színházra, a szimfonikus zenekarra, az Ifjúsági Házra –, amely nem kötődik az egyetemhez. Kétségtelen, az egyetemisták színt visznek a szegedi kulturális életbe, formálják azt, de nem mondhatjuk, hogy egyedül tőlük függne annak fennmaradása – véli Tajti Gabriella. Hozzátéve, hogy céljaik közé tartozik közelebb hozni egymáshoz, „összemosni”, például az őszi fesztivállal is, ezeket a kultúrafogyasztó rétegeket.

Megtudtuk azt is: bár a fesztivál lezárult, számíthatunk még kulturális programokra az idén.

– A november a versenyekről szól. A hagyományos zenei vetélkedőnket, az egyetemi szavalóversenyt ilyenkor bonyolítjuk, és idén szerelmesdal-pályázatot is írtunk ki. December 7-én a JATIK-ben rendezzük a hallgató díjak átadásának gálaműsorát, majd a Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar évzáró hangversenyét. Az aulában karácsonyi koncerteket szervezünk. Aztán nemsokára már a tavaszi fesztivál is kezdődik – jövendölt az irodavezető.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.