NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Egy igazi hős

Szerző: Dunai Tamás | Feltöltve: 2006-11-26 | Megtekintve 1442 alkalommal. | Nyomtatás

 

Az Európa Kiadó számának több olvasata létezik. Pont azért válhatott kultikussá, mert sokan sokféleképpen értelmezik. Egy kisember vágyakozása éppúgy benne van, mint a szocializmus alatt elnyomott rock and roll helyzete. Bizonyos értelemben ez a szám az újrakezdésről is szól. Egy kiégett „rock and roller” dala, aki szabadulna a szennyből, és ha tehetné, tiszta lappal indulna. Az egész szám egy vágyódás, a dal előadója igazi hős, vagy inkább sztár akar lenni. „Első osztályú vidéki srác”, például szegedi. „Fiatal egészséges és szép” – fogjuk rá. „Olyan, amilyet csak a mozikban látsz”, mint mondjuk Belmondo.

A közelmúltban megtörtént az, amiről a szám szól. Valakinek sikerült kitörnie a rock and roll szcénából, és az igényekhez igazodva újrakezdenie a mainstreamben igazi hősként. És nem azért, mert sztárt csináltak belőle, hanem mert ő maga akart az lenni. Czutor Zoltán, az egykori Nyers ex-frontembere, új zenekart alapított. Olyanokkal, akik hozzá hasonlóan szintén gazdagok és híresek akarnak lenni, akiknek nem jelent gondot, hogy albumonként három slágert szállítsanak, akiknek az okoz örömet, ha benne lehetnek a tévében, akik büszkék rá, hogy dalaikat X rotációban játssza a Viva (ami a legmagasabb ismétlési kategória), és akik imádják, hogy playmate-ekkel forgathatnak klipet.

Olyanok, akik nem adták el magukat egyetlen kiadónak sem, hiszen kiadójukkal történő konfliktusaik éppen abból adódnak, hogy túl popossá vált a zenekar, miközben a kiadó főnöke pont a rockosabb, undergroundabb vonalat kéri rajtuk számon. Azzal azonban nem lehet bekerülni a rádiókba meg a tévébe, azzal nem lehet elég albumot eladni, abból nem lehet megélni. Csak ez számít? A zene másodlagos? Hát ilyen egy igazi hős?

A kurva életbe, nem.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.