NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Arturo Ui a Viharsarokból

Szerző: Andornaki Nóra | Feltöltve: 2007-04-02 | Megtekintve 1455 alkalommal. | Nyomtatás

 

A Békés Megyei Jókai Színház társulata színpadra állt Szegeden, hogy megállíthassa Arturo Uit. Őrült hangos lármával indult a sajnos máig aktuális Brecht-darab. Az 1941-ben emigrációban íródott mű, az Állítsátok meg Arturo Uit! a hitleri Németország, és gyakorlatilag az összes diktatúra elé tart görbe tükröt, átültetve a történetet Brecht Chicagojába, ahol a zöldségkereskedők és a gengszterek harca zajlik.

Az előadás leginkább sikerült momentuma az Arturo Ui gengsztervezér által megtestesített demagógia ábrázolása. Az Uit alakító Jászai-díjas Gáspár Tibor mesterien szerepelt abban a jelenetben, melyben Hitlerhez hasonlóan színész –bár inkább egy ripacs- készíti fel a Führert ülésből, járásból, majd Shakespeare-darabok eltorzított szövegeinek segítségével retorikából. Arturo sokszor módfelett esetlen viselkedése kicsit torzít az eredeti darab lényegén, de talán így napjaink embere számára is fogyaszthatóbb ez a karfiolos paródia. Bár a zöld hitlerbajusz túlzó picit, mégis dicséret illeti a jelmeztervezőt, Gadus Erikát, aki főként a „főgengszterek” öltözékénél alkotott nagyot. Giri (Hajdu József) kigombolt inge, Ui rózsaszín nyakkendője, és Dockdaisy (Felkai Eszter) bőrszerkója igencsak illett ezen személyiségekhez.

Givola, a falábú virágboltos csirkefogó alakítója Szeged volt színigazgatója, Korognai Károly volt. Givola robusztus alakja szimpátiát keltett, amint egy szál virágot símogat, szagolgat. Korognai a következő pillanatban már át is alakul véreskezű gyilkossá. Játéka elragadó volt. Voltaképpen az egész előadást áthatotta ez az ambivalencia, de a fő irány negatív, hiszen a becsület megtestesítője is korrumpálódik, mint az öreg Dougsborough (Dariday Róbert), vagy meghal, mint Dullfeet (Presits Tamás).

Roma, azaz Reiter Zoltán szereplése -egészen hajszálnyit túljátszott haláláig- tökéletes. Ui egyetlen barátja, hűséges híve is éppen a hatalom áldozata lesz. Hitelesen modellezi Hitler bizonytalanságát az utolsó időkben, amikor már mindenütt árulásra gyanakodott.

Az apró technikai gondoktól, és a talán túl viccesre sikerült ráadástól eltekintve –ahol a szereplők léggömbökkel dobálóztak- egy ötletesen megrendezett produkciót láthatott a publikum Bodolay Gézától.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.