NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Mi is ott vagyunk!

Szerző: Jeszenszky Nóra | Feltöltve: 2007-10-24 | Megtekintve 1334 alkalommal. | Nyomtatás

 

Ötvenedik alkalommal nyílt meg az idén 2006 legjobb sajtófotóit felvonultató World Press fotó-kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban. A nemzetközi zsűri tíz kategóriában hirdetett győztest, közöttük a „hírfotók sorozatkép” témában Szigetváry Zsolt, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere nyerte el az első díjat Majdnem forradalom című képével, amelynek középpontjában a tavalyi tévészékház-ostrom, és az október 23-i zavargások állnak. Így – megtiszteltetés vagy sem – Magyarország is képviselteti magát 2006 legfontosabb eseményei között, Libanon izraeli bombázása, az afrikai polgárháborúk, és az elmaradhatatlan Irak mellett.

A hírekkel kapcsolatos képek pontosan azt adják, amit vártam tőlük: felidézik a rég elfelejtett történéseket, ráébresztenek, hogy az emberiség egy része tavaly sem felejtett el háborúzni, megjelenítenek elnyomókat és nagynak mondott politikusokat. A szegénység szinte mindennapos téma, ezért egyetlen alkotás sem szól róla, viszont a „korunk kérdései” kategóriában rám zúdítanak gyermekprostitúciót, bevándorlást, harmadik világot. Külön öröm, hogy Afrika-témában nem a jól bevált éhezéssel szembesítenek, hanem a polgárháborúk hatásaival. Ezek a fotók a pszichológiára helyezik a hangsúlyt, megörökítik, hogy az ember, mint érző lény számára milyen következményekkel járnak az egyébként is nehéz helyzetek. Sok az újítás, a színvonal azonban mit sem csökkent az elmúlt évek alkotásaihoz képest. Furcsa, bár a hatás szempontjából mindenképpen telitalálat, hogy ezekkel a képekkel szemben helyezték el a „szórakoztatás és művészet” kategória alkotásait - közöttük jó néhány szintén Afrika szegény országaiban készült, egészen más színben feltűntetve az ottaniak életét.

A fotók elhelyezése egyébként is dicséretet érdemel: a hírekre épülő kategóriák győztesei körbefogják a természet és sport képeit, egyetlen hibának talán azt lehet felróni, hogy a sok látogató nehézkesen fér el a viszonylag szűk folyosókon. Jellemező, hogy a „természet” kategória győztesei is nagyrészt az állatok kegyetlen oldalát kapták lencsevégre, így aki a nagyvilág brutalitása után ezek között a fotók között próbál lazítani, az rossz megoldást választ. 2006 eseményei között persze kihagyhatatlan a futball világbajnokság, azon belül is Zidane és Materazzi döntőbeli afférja. Nekem, mint európainak azonban kevésbé voltak izgalmasak azok a fotók, amelyek baseball meccseken készültek – a sport kategória képeit pedig sajnos többnyire ezek alkotják.

Ha sok a látogató, akkor kevésbé éri el a célját, de memória frissítésnek kifejezetten jó ötlet, hogy a fotók mellett nemcsak azt ismertették néhány sorban, hogy miről szól a kép (két nyelven), hanem azt, mi a jelenlegi helyzet az adott országban, a könnyebb megértés érdekében egyfajta háttéranyagot szolgáltattak. Ez azok számára, akik kevésbé járatosak a hírek világában, egy csapásra megvilágíthatott bizonyos összefüggéseket.

Összességében kijelenthetjük, hogy szokásához híven, a World Press színvonala nem esett a korábbiakhoz képest, érdemes rá ellátogatni. Az pedig, hogy a képek témája olyan amilyen, legkevésbé sem a fotósok hibája.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.