NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Horror a szobában

Szerző: Rohrer Hajnalka | Feltöltve: 2007-10-24 | Megtekintve 1388 alkalommal. | Nyomtatás

 

Már a magyar mozikban is bemutatták Antal Nimród második filmjét, a horror és thriller műfaj elemeit vegyítő Elhagyott szobá-t (eredeti címe Vacancy), amely nálunk nem lett olyan sikeres, mint számították.

Az Egyesült Államokban készített stúdiófilm a Kontroll rendezőjének hollywoodi bemutatkozása is egyben, mely a gyártó szerint annyira jól sikerült, hogy már tárgyalnak is a magyar rendezővel következő filmjéről. A horror-thriller forgatókönyvét Mark L. Smith írta, amiből Antal megpróbálta a lehető legjobbat kihozni, hol több, hol kevesebb sikerrel.

Az Elhagyott szoba alaptörténete nem kifejezetten eredeti, horror-thrillerhez képest viszont a színvonalasabbak közé tartozik, annak ellenére, hogy tartalmazza az ilyenkor szokásos elemeket. Adott egy kapcsolati problémákkal küzdő, gyermekük elvesztését feldolgozni képtelen házaspár, Amy (Kate Beckinsale) és David Fox (Luke Wilson), akik egy éjjel eltévednek és lerobbannak autójukkal a semmi közepén, majd a környék egyetlen moteljében szállnak meg. A recepciós természetesen a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető szimpatikusnak, a szobáról nem is beszélve. Miután tapasztalnak néhány furcsaságot, elkezdik nézni a motelben hagyott horrorfilmeket, amikről rövid úton kiderül, hogy ugyanabban a szobában készültek, a hozzájuk hasonlóan ott megszálló házaspárok legyilkolásáról, majd nyomatékképpen elrejtett kamerákat is találnak. A főhősök ezután hamar rájönnek, ők a következő célpont, és megkezdődik a kétségbeesett menekülés.

A viszonylag egyszerű történet ellenére a film javára írható, hogy nincsenek benne felesleges fordulatok csak azért, hogy tovább borzolja a kedélyeket. A készítők tudták, hol kell befejezni, ami sokaknak furcsa lehet, ugyanis a film szokatlan módon ér véget, nincs benne hirtelen feltámadó már halottnak hitt gonosz, és a végén is várna az ember még egy kis levezetést, az ilyenkor kötelező pokrócban remegő, mentőautós megkönnyebbülést. Ezek azonban elmaradnak, de pont ez a dicséretreméltó, hogy elegánsan, viszonylag klisé-mentesen le tudták zárni a filmet.

Az Elhagyott szobá-ban mindössze ott látszik, hogy nem volt túl nagy költségvetése, hogy végig egy helyszínen játszódik, a motelben, viszont ettől eltekintve kifejezetten igényesen meg lett csinálva, sem a képi megjelenítéssel, sem a színészek játékával nincs probléma, és egyáltalán nincs olyan érzése az embernek, hogy egy olcsó mozival áll szemben.

Érdekes módon a film hazai előzetesében meg sem említették a magyar rendező nevét, holott valószínűleg nagyobb érdeklődés kísérte volna a film bemutatóját. Az Egyesült Államokban már az első pár napban beváltotta a hozzá fűzött reményeket, igaz, nézőcsúcsot nem döntögetett.

A rendhagyó befejezés mellett jócskán akadnak kiszámítható részek a filmben, de ez nem jelent nagy problémát, hiszen Antal Nimród filmje nem is akar több lenni egy szokásos horror-thrillernél, amit egyszer azért érdemes megnézni.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.