NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Cím nélkül

Szerző: Dunai Tamás | Feltöltve: 2007-11-29 | Megtekintve 1342 alkalommal. | Nyomtatás

 

A Korn cím nélküli friss stúdióalbuma ismét új irányt jelent a csapat életében. A kilencvenes évek és az ezredforduló trenddiktáló extrém-metál csapata ezúttal egy indusztriális trippel örvendeztette meg a tőle még el nem pártolt rajongóit. Mára meghatározó bandából (erre való utalásként is értelmezhetjük harmadik albumuk, a Follow the leader címét) sikerült leküzdeniük magukat a zenei tévék ritkán látható vendégei közé. Jó páran akadnak, akik nehezen viselik, ha egy banda albumról albumra egyik végletből a másikba esik. A Korn azonban nem hajlandó két egyforma lemezt kiadni, az új hangzások kipróbálása közben pedig folyamatosan veszít és nyer rajongókat. Miután hatodik albumukkal, a Take a look in the mirrorral, addigi talán legkeményebb lemezüket tették le az asztalra (és emiatt a zenetévék képernyőiről is száműzték őket egy időre), előálltak az új hangzású, dallamosabb, filmzenei elemekkel dúsított See you on the other side-dal. Friss, cím nélküli korongjukkal is ezt a kísérletezős vonalat folytatják, csak a mix arányai változtak, így a végeredmény jóval kiforrottabb hatást kelt.

A kellően szürreális gótikus intro után az igencsak eltalált Starting Overrel csapnak a húrokba. Dinamikusan indul az album, bár az indusztriális elemek már itt feltűnnek. Az első harmad viszonylag slágeres, fogós rockszámokat rejt. A korábbi Korn hangzásból nem túl sok, inkább csak az Issues köszön vissza. A lemez a középső harmadában átmegy darkpopba: egy kis Manson és egy csipetnyi Nine Inch Nails is kihallható a sötétre hangszerelt dalokból (a nagyszabású, filmzenés Ever Be némileg kilóg a sorból). A lassú, sötét hangulatú számok után a Love and Luxury zárja ezt a szakaszt, ami egy látszólag vidám és fülbemászóan dallamos popszám. Az ős-Kornosok feltehetően ezen a ponton vesztik el minden hitüket a bandában, és vágják ki a kukába a korongot, pedig érdemes továbbhallgatniuk, mivel az album kétharmadánál újabb váltás következik. Ezután összetettebb, olykor keményebb hangzású, de továbbra is újszerű dalok sorjáznak.

A Korn újra és újra próbálkozik, kitartóan keresi az útját, hogy aztán, miután rátalált, egészen más irányba menjen tovább. A banda új lemeze sok belefektetett energiát és nyitottságot igényel hallgatójától. Az Untitled (ez nem a címe, csak mindenütt így hivatkoznak rá) a Korn eddigi egyik legjobb albuma, de közel sem mindenkinek. Ez ugyanis nagyban függ attól: miért szereted őket? Ha a kemény hangzás miatt, akkor csalódni fogsz. Ha viszont nem zavar, hogy a Korn egy olyan banda, amely nem a korábbi slágerei copy-paste változatát akarja újra és újra legyömöszölni a torkodon, bátran tegyél vele egy próbát!


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.