NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Kerékpárral az olimpiára

Szerző: Gyúrós István | Feltöltve: 2007-12-06 | Megtekintve 1449 alkalommal. | Nyomtatás

 

Cseuz László szentesi sportember nem versenyzőként ugyan, de kerékpárral vesz részt az olimpiákon Barcelona óta – a korábban triatlonozó férfi minden négy évben elteker a helyszínre. A 2008-as Pekingi Játékokra is szeretne eljutni, a 12 ezer kilométer teljesítésére 97 napot tervez.

Melyik olimpiára utazott el először?

Az első az 1992-ben rendezett barcelonai olimpia volt, akkor még a lányommal bicikliztünk el Spanyolországba, hiszen mindketten aktívan triatlonoztunk. Később ő szerelmes lett, abbahagyta a sportot, így Atlantába már egyedül utaztam.

Hány kilométert teker le egy út alkalmával?

Barcelonába 5198, Atlantába 7376, Sydneybe 8136 kilométer volt a táv, Athénba pedig 5322-t kerekeztem. A legnagyobb vállalkozásom azonban jövőre lesz, hiszen Peking van a legmesszebb, körülbelül 12000 kilométert fogok megtenni.

Miért kezdte el ezt az önsanyargatást?

Tizenöt éve még mindkettőnknek, nekem és a lányomnak is nagyon ment a triatlon, és ha már a közelben volt az olimpia, nem okozott nehézséget ezt a távot megtenni. A későbbiekben szinte törvényszerű volt, hogy minden negyedik évben készülődöm. Egyedül Sydney előtt voltak kétségeim, hiszen a lakatlan, félsivatagos területeken valós életveszélyre számíthattam. Ám ahogy közeledtek a játékok, nem bírtam otthon maradni.

Hogy oldja meg az étkezést és az alvást az úton?

A kerékpáromon több napi hidegélelmet szállítok, enni pedig tudok biciklizés közben is tudok. Az éjszakákat vagy szállodában, hotelben vagy vadkempingben vészelem át. Idegenekhez nem szeretek bekéredzkedni, így ha jól haladok, estefelé megállok egy városban, ha viszont késésben vagyok, ott ütöm fel a sátram, ahol elér az éjszaka.

Korábban azt olvastam, hogy Atlantába kis késéssel ért oda. Ez igaz?

Nem, én még soha nem késtem el egyik olimpiáról sem, ez egy ártatlan vicc okozta félreértés. Az egyik kereskedelmi televízió kabaréműsorában hangzott el, hogy lekéstem volna a megnyitót, amelynek az volt az alapja, hogy az Egyesült Államokba való indulás előtt vásárolt térképemmel gondok adódtak. Ott ugyanis a New York – Atlanta távolság mérföldben volt megadva, ám én kilométerben számoltam, ezért 600 kilométerrel hosszabb lett az út. Valóban úgy volt, hogy kések egy kicsit, ám megfogadtam, hogy saját butaságom miatt nem csúszhat a programom, így rákapcsoltam és időben teljesítettem a távot.

Jövőre rendezik a Pekingi Játékokat. Mikorra tervezi az indulást?

Már megvan az útvonaltervem, a rajt május elsején lesz. Nem kockáztatom meg az Oroszországon és Mongólián átívelő utat, inkább letekerek Lisszabonba, onnan pedig az óceánon át elrepülök New Yorkba. Az amerikai kontinensen Vancouverig az utakon, majd ismét repülőn folytatódik a táv. A következő leszálló Sanghaiban lesz, onnan már két keréken, csaknem 97 nap és 12 ezer kilométer után a megnyitó előtt egy nappal, augusztus 7-én érkezem meg Pekingbe.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.