NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Alaine

Szerző: Engler Márta | Feltöltve: 2007-12-10 | Megtekintve 1347 alkalommal. | Nyomtatás

 

Lehet-e egy régi barátok, jó ismerősök által Polcz Alaine-ről írt könyv elfogulatlan? Biztosan nem. Mint ahogy az olvasó sem az, már attól a pillanattól, hogy az írónő bármely könyvét a kezébe veszi és olvasni kezdi. Közvetlensége, őszintesége mindenkihez szólt, aki csak a közelébe került, akár könyvein keresztül is. Nem kell tehát azon csodálkozni, hogy az Alaine címet viselő könyv is kedves vallomások mozaikja. Összegyűltek a Polcz Alaine-nel közelebbi kapcsolatban lévő neves írók, újságírók, rendezők, barátok, és a neves pszichológus nyolcvanötödik születésnapja alkalmából összeállítottak egy kis kötetet nagy szeretettel – csak róla. Arról a nőről, aki az életét mások gondozására tette fel, és aki talán sosem gondolt arra, hogy ő valaha is megérdemelne egy ilyen kötetet.

Ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy nem unalmas-e egyetlen ember dicsérése 137 oldalon keresztül, szerencsére egyértelmű nem a válasz. Nem folyamatos ömlengés ugyanis a könyv. A szerzők nagy része történetet mesél, egy-egy felvillanást az írónő életéből, aminek részesei lehettek: egy ebéd, Mészöly Miklós temetése, egy beszélgetés, ’56 történései, hosszabb-rövidebb eseménysorok, persze mind a személyes élmények szűrőjén keresztül. Az írások között találhatunk interjúkat, műelemzéseket is – ezeknek egyik fő témája az Asszony a fronton, Polcz Alaine első, s egyben legnagyobb vihart kavaró könyve. A szerkesztő, Baranyai László jó érzékkel válogatta össze az írásokat, finoman váltogatva a műfajokat és a hangulatokat, a nagyon személyes szövegeket távolságtartóbbakkal párosítva.

Mindegyik írásból tisztelet és megbecsülés sugárzik, mégsincs két egyforma köztük, erre pedig garancia a szerzők névsora. Úgy is mondhatjuk, a mai magyar irodalmi és közélet színe-java írt a könyvbe, többek közt Esterházy Péter, Bitó László, Göncz Árpád, Nádas Péter és Schäffer Erzsébet. Ahogy Polcz Alaine, úgy a könyv is sokszínű, mégis kiegyensúlyozott.

A sors fintora, hogy ő maga nem érhette meg a könyvbemutatót, nem sokkal az előtt elhunyt. Hosszan tűrte a betegséget, s készült a halálra. A Hospice Alapítvány hazai megalapítója sokaknak segített, hogy emberhez méltó körülmények között haljanak meg, és mostanra már ő is elment. Így lett a könyvbemutatóból csendes emlékezés, a kötetből pedig barátok méltó búcsúja.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.