NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Erotikában jártam

Szerző: Engler Márta | Feltöltve: 2007-12-10 | Megtekintve 1402 alkalommal. | Nyomtatás

 

Vámos Miklós fura egy figura, az biztos. Első ránézésre csendes, visszahúzódó férfi, s aki látta bármely műsorát, mondjuk a Lehetetlent, azt hiheti, nem is a szavak embere. Aztán ha valaki a kezébe vesz egy Vámos-regényt, igencsak elcsodálkozhat, milyen könnyen és jól játszik a szavakkal, élmény olvasni. S úgy látszik, az író most egy újabb meglepetést szerez olvasóinak. Az Utazások Erotikában – Ki a franc az a Goethe? című új regényében tőle szokatlan játékot játszik, olyan szókimondóan, ahogyan eddig még nem. A regény bevallottan egy kísérlet arra, hogy vajon el lehet-e mesélni egy férfi élettörténetét pusztán a szerelmi kalandjai taglalásával. Ez a férfi Dr Mester Jánoska – igen, Jánoska, mindenki így szólítja gyermekkora óta, mivel olyan kis szerencsétlen–, megrögzött Goethe-kutató. Csekélyke párhuzam is van kettejük élete között: míg a híres német költőnek száznál is több nőügy jutott, addig Jánoska kénytelen beérni tízzel – három házassággal és hét „egyébbel”, ahogy a szerző mondja.

Vámos tőle szokatlan bátorsággal részletezi az erotikus jeleneteket, saját bevallása szerint egy kicsit attól is tart, lepornózzák a könyvet. Pedig a regény igazán nem erről szól. Ha azt vizsgáljuk, hogy a szerelmi kalandok által le lehet-e írni a főhős életét, akkor a könyv elolvasása után azt mondhatjuk, igen. Ha viszont pont a szerelmi jelenetek maradnának ki, akkor biztosan nem. Prűd játékot játszanánk, és a lényeg veszne el. Ettől viszont még nem lesz olcsó a regény és a mondanivaló, sőt. Ha az olvasó is benne van, akkor érdekes játék ez az utazás Erotikában, akár férfi, akár nő az illető. Bár Vámos szerint a könyv nőkről szól, férfiszemmel, legalább annyira szól a fordítottjáról is, a férfiak nőkkel kapcsolatos dilemmáiról és bizonytalanságáról. A szerző kiadja magát, jobban, mint eddig. És jobban kiadja mindkét nemet, mint valaha. Ettől őszinte és kíméletlen ez a játék, és ettől érdekes.

Ha valaki azt gondolná, pusztán csak a testi szerelemről szól a könyv, nagyot téved. Egy ember teljes élete rajzolódik ki a szemünk előtt, s ehhez találó megoldás az író által vezetett két idősík: az egyik a jelenben kezd, míg a másik a főhős gyermekkorától, és halad a jelen felé, s ezáltal szép lassan megérthetjük, hogy Jánoska miről mit gondol, mit miért tesz, mire az utolsó fejezetben összeér a két szál. Habár szórakoztató és érdekes megoldás ez az írótól, igencsak igénybe veszi az olvasó emlékezőtehetségét, és nem engedi, hogy egy pillanatra is ellankadjon a figyelme. A regény vége nyitott, így egy plusz feladat az olvasónak, hogy fejezze be maga a főhős történetét, s ezzel Vámos sokféle lehetőséget ad a férfinak. Az írótól megszokott fanyar humorral fűszerezett történet valóban utazás, de nem csupán Erotikában, hanem egy olyan útvesztőben, amit úgy hívunk, férfi-nő kapcsolat. És egy kicsit a saját lelkünkben is, hiszen könnyű a főhős baklövéseit észrevenni, de vajon mi valóban különbek vagyunk nála? A válaszok csak rajtunk múlnak…


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.