NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Édesszájúak Kánaánja

Szerző: Engler Márta | Feltöltve: 2007-12-10 | Megtekintve 1828 alkalommal. | Nyomtatás

 

Szegeden számos újonnan nyílt és nagy múltú cukrászda várja az édességre vágyót, legyen az turista vagy városbeli, esetleg egyetemista. Kínálatuknak már a látványa is elégedettséggel tölti el a vendéget, és legtöbbször a sütemények íze sem marad el a pazar külcsíntől. A hagyományos ízek mellett a különleges ízkombinációk is helyet kapnak, így a jól bevált somlói galuska helyett néha az ember elcsábul egy-egy újdonságra is, és általában nem is kell megbánnia a döntést.

Egy finom sütemény és gőzölgő kávé mellett beszélgetni az egyik legjobb kikapcsolódás, főleg akkor, ha halk zene is szól hozzá. Ilyen hangulatot otthon is varázsolhatunk, sokan mégis az egyszerűbb megoldást választják: cukrászdába mennek. Habár kevésbé meghitt, a legtöbb szegedi cukrászda azért gondoskodik arról, hogy a világ elől egy kicsit elvonulni vágyók is nyugodtan betérhessenek egy édességgel kísért beszélgetésre. Arról nem is beszélve, hogy ha az ember mellékállásban nem mestercukrász, akkor elég nehezen varázsol az otthoni asztalra olyan különlegességeket, amiknek egész sorából választhatunk egy cukrászdában. Lássuk hát, hol milyen hangulat, kínálat és nem utolsó sorban milyen árak várják a látogatókat!

Ha csak ennyit mondanak, Szeged és cukrászda, a legtöbb embernek, még a nem szegedieknek is a Virág jut rögtön eszébe, nem véletlenül. Szeged talán legnagyobb múltra visszatekintő cukrászdája méltán híres országszerte. Az elegáns, múltat idéző tapéta, bordó bársonnyal borított, párnás székek, a festett porcelán kávédaráló olyan hangulatot varázsolnak, mintha a vendég egy időutazás során másfél évszázaddal visszament volna az időben. Nyáron a cukrászda kibővül egy kevésbé elegáns, ám annál hangulatosabb terasszal, ahol a langyos nyárestéken az ember koktélt iszogatva hallgathatja az élőzenét. S hogy ne legyünk ennyire szentimentálisak, hozzá kell tenni azt is, hogy ennek ára van, méghozzá elég borsos. Egy cappuccino itt 320 Ft-ba kerül, szemben a többi cukrászdával, ahol esetleg egy százassal is olcsóbban hozzá lehet jutni a koffeines nedűhöz. Persze itt pincér szolgál ki, és nyilván valóan meg kell fizetni a cappuccinóval együtt a cukrászda hírnevét, hangulatát is. És van, hogy a „megadjuk a módját” érzés ennyit megér.

A Virággal szemben, a túloldalon a Kis Virág várja a betérőket, ugyanolyan finom, ám kétségtelenül olcsóbb süteményekkel. Habár nincs pincér, a pultnál a kiszolgálás hasonlóan udvarias. A négy-öt asztalhoz itt is le lehet ülni, és zene is van, bár nem élő. A különféle kelyhek, aprósütemények, krémesek és torták tömkelegéből itt is nehéz a választás, lehet, hogy még Gombóc Artúr is átpártolna a sütire, bár nem lenne könnyebb dolga a döntésben, mint a csoki esetében.

A pár éve nyílt Acapella is hasonlóan gusztusos kínálattal várja a betérőket, sőt talán a díszítésben még előrébb járnak a Virágnál. Míg a Virág a hagyomány megőrzésére láthatóan nagy hangsúlyt fektet, az Acapella az újítások híve, és sokszor merész ízkombinációkkal lepi meg a vendégeket. A fagylaltok terén ez különösen érvényes, így lehet chillis csokit, mákos marcipán- vagy mentás csokoládéfagyit kóstolni. A felső szinten pincéres kiszolgálás van, és nyaranta a Klauzál tér - Kárász utca sarkán ők is teraszt alakítanak ki. A sütemények a Virágéhoz képest kisebbek, és ahhoz képest elég drágák: nem ritka a 300 forintos szelet sem, és a somlói kehely is majdnem másfélszer akkora a konkurenciánál, szinte ugyanazon az áron. Ám az is igaz, hogy ők tartják a legjobban a lépést az évszakokkal: most például sehogy annyiféle karácsonyi ízvilágú nyalánkságot nem lehet kapni, mint itt, kezdve a mézeskalácstól a fahéjas, mákos tortaszeleteken át a húszcentis mikulássüteményig. Ráadásul szinte az egyetlen hely, ahol a tél közepén is lehet fagyizni, máshol nem is érdemes keresni a hűs édességet.

A Dugonics téri Z. Nagy Cukrászda is nagy népszerűségnek örvend, bár velük többször is előfordul, hogy a sütemények nem a legfrissebbek, és esetleg a zselatin nem úgy oldódik fel a gyümölcszselében, ahogy azt teszi a Virág vagy az Acapella esetében. A cappuccino viszont finom, és a hangulat is egész kellemes. Egyre nagyobb vetélytársa viszont a tavasszal nyílt – és szintén preferált helyen lévő – Dóm cukrászda, nevéhez híven közel a Dómhoz. Árai a többi cukrászdához képest kedvezőek, a legdrágább szelet torta is 260 forintba kerül, bár az is igaz, hogy nem óriási méretű. A kiszolgálás udvarias, és bőven van hely egy elvonulós baráti beszélgetésre vagy randevúra is. Ugyanebben az utcában van még egy cukrászda, a Palánk, szintén egészen kedvező árakkal, itt a legolcsóbb a cappuccino a maga 220 forintjával, és talán máshol nem is lehet kapni joghurtos gépi fagylaltot, meg gyermekkorunk nagy kedvencét, a „tekerős” csoki-vaníliát.

Van tehát választék bőven, alkalomhoz vagy hangulathoz illő cukrászdát nem nehéz találni Szeged belvárosában, hiszen szinte egymást érik. A hagyományos ízek hívei ugyanúgy találnak maguknak megfelelőt, mint az extrém újításokat kedvelők. A teljes nyugalomra és viszonylagos csendre vágyók inkább a kisebb cukrászdákat válasszák, a bőség zavarától nem megijedők nyugodtan mehetnek Szeged legnagyobbjaiba. Innentől kezdve pedig már csak a pénztárca és az esetleges fogyókúra szabhat határt édesség iránti vágyunknak.

Szegedi cukrászdákEgy szelet torta (Ft)Somlói galuska (Ft)Cappuccino (Ft)
Z Nagy Cukrászda260-290.-390.-260.-
Dóm Cukrászda220-260.-350.-230.-
Palánk Cukrászda260-300.-350.-220.-
Kis Virág Cukrászda240-320.-400.-260.-
Virág Cukrászda280-350.-430.-320.-
Acapella240-350.-410.-280.-


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.