NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

A panelek sem egyformák

Szerző: Jeszenszky Nóra | Feltöltve: 2008-11-17 | Megtekintve 1623 alkalommal. | Nyomtatás

 

A panelprogram elindulása óta ismét virágkorúkat érik a budapesti lakótelepek. Összesen huszonkettő található belőlük a fővárosban, ezért nehéz lenne mindet összehasonlítani egymással, így csak egy-egy szélsőséges példát választottam ki a város két részéből: az elit lakótelepként számon tartott pesti József Attila telepet, illetve Budáról Pók utcai társát, és a rossz hírnévnek örvendő budai kelenföldi paneltömböt és Havannát.

Kelenföldi lakótelep és Havanna

Budán a kelenföldi, Pesten a Havanna lakótelep nyerte el azt a nem túlságosan hízelgő címet, hogy a városrész legrosszabb környékeként tartjuk számon. Kelenföld, bár budai, a legkevésbé sem fekszik jó helyen: mellette, szinte közvetlenül a kelenföldi pályaudvar található, és a nyugati irányba induló vonatok zaja bizony eléggé megkeseríti az itt lakók életét. Ráadásul az ingázók is a szomszédba, az Etele térre érkeznek, így a volánbuszok egy része is a telep mellett halad el.

Ellenben a közlekedése igazán kiváló, hiszen a 7-es buszcsalád áll meg szinte a házak kapujában, és ha egyszer megépül a négyes metró, annak is itt lesz az egyik végállomása. Ezzel szemben a Havanna lakótelep lakóit nem fenyegeti a magas zajszint, hiszen nagyon távol esik a főváros központjától: egyetlen busz indul innen, az is csak Kőbányáig megy.

Mindkettőre jellemző, hogy vannak játszóterek, de ezek általában kicsik, piszkosak, és nagyrészt beton alapúak. Teljesen egybeépített, hatalmas tömbházak jellemzik őket: egyik sem a megszokott, szürke épületeket részesítette kizárólag előnyben, hanem fekete, zöld, sőt a Havannán esetenként rózsaszín és sárga festésű házakkal is találkozhatunk.

A kelenföldi telepet 1960-as évek végétől kezdték építeni, ezért a lakások nagyjából középkorúak, ennyire lelakottak is. Árai középkategóriásak (Budán a legolcsóbb), de jól felszerelt lakásokat itt is lehet találni – ezek ugyanannyiba kerülnek, mint egy elit lakótelep lakásai. A Havanna egyetlen előnye az, hogy nagyon olcsó, köszönhetően elsősorban annak, hogy elterjedt vélekedés szerint a környék az egyik legkevésbé biztonságos pontja Budapestnek. A térfigyelő kamerák felszerelése után ez a vélekedés már egyáltalán nem igaz, ettől függetlenül a sztereotípiák még erősen élnek a lakóteleppel szemben. A panelprogram, ami emelhetné az árakat, egyáltalán nem gyakori befektetés errefelé.

Aki művelődésre vágyik, az viszont nyugodtan választhatja ezt a két lakótelepet: Kelenföldön a városközpont nyújt kikapcsolódási lehetőséget, a „Havanna napok” pedig már jó ideje komoly népszerűségnek örvend.

Pók utcai és József Attila lakótelep

Elit lakótelepnek tartják az óbudai Pók utcai telepet és a pesti József Attila paneltömböt is. A Pók utcai házak ezzel együtt azzal is büszkélkedhetnek, hogy egész Budapesten a legnagyobb népszerűségnek örvendenek, éppen ezért az itt lévő lakások a legdrágábbak is.

Érdekes módon, egyiknek sem különösebben logikus a felépítése, még egy lakótelepekhez szokott ember is könnyedén eltévedhet az épületek között, az is előfordul néha, hogy hiányzik az utcakiírás. E tekintetben elmaradnak a két fenti, nem túl sokra tartott lakótelep mögött.

Általában alacsonyabb házak jellemzik őket (tehát nem 11 emeletesek, mint a Havannán vagy Kelenföldön, hanem csak hat vagy négy), és nincsenek is egybeépítve: sok, nagykiterjedésű zöld terület található a környékén, EU-szabványos, biztonságos játszóterek és sportolási lehetőség (például műfüves focipálya vagy az uszoda). A József Attila lakótelep talán az egyetlen a fajtájából, amely virágmezőkkel is megpróbálja megtörni az egyhangúságot – a kert mellett sétálóutca és futópálya húzódik. De az alacsonyabb házak egyenes következménye az is, hogy mivel ezekbe építésük során nem terveztek liftaknákat, ezért nem mindenki tudja igénybe venni őket.

Bár a Pók utcai panelek esetében előnyként szokták feltüntetni, hogy közel fekszenek a Dunához, és rövid séta után a Római parthoz (illetve az ott lévő strandhoz) is eljuthatunk, de a lakótelep fekvése mégsem a legszerencsésebb: a főváros központjától elég messze van: a HÉV a leggyorsabb eszköz, amivel be lehet jutni a központba, ha pedig valaki autóba ül, meg kell birkóznia a Szentendrei utat jellemző állandó dugókkal. A József Attila telep lakóinak ezzel szemben elég a 3-as metró aluljárójához elsétálni, és átszállás nélkül a belvárosban vannak. Ha az autót választják, akkor is csak az Üllői úton kell keresztüljutniuk, amely bár nem könnyű feladat, mégis egyszerűbb, mintha Óbudáról jönnének

A Pók utcai az egyik legutolsó, a József Attila lakótelep az egyik legelső, amit Budapesten a II. világháború után építettek – ezért is fordulhat elő az, hogy egy ugyanakkora lakás ára Óbudán akár 80 ezer forinttal is több lehet négyzetméterenként, mint pesti társának.

Lakótelepek Budapesten

Belvárosba jutás (Ferenciek teréig)Árak (ft/m2)Lakástípusok
Kelenföldi lakótelep15 perc180-230 ezer46-73 m2
Havanna lakótelep30 perc130-160 ezer50-71 m2
Pók utcai lakótelep30 perc250-300 ezer27-100 m2
József Attila lakótelep10 perc230-250 ezer230-250 ezer


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.