NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Patt

Szerző: Tóth Gábor | Feltöltve: 2005-09-27 | Megtekintve 1466 alkalommal. | Nyomtatás

 

Nem tudom, látta-e Gerhard Schröder A remény bajnoka című filmet. Mindenesetre a James Braddock amerikai boxlegenda padlóra kerülését, majd talpra állását bemutató sztori kísértetiesen hasonlít a német kancellár közelmúltbeli sorsához.

Miután ugyanis a májusi tartományi választásokon a szociáldemokrata SPD elveszítette korábbi fellegvárát, Észak-Rajna-Vesztfáliát, Schröder bizalmi szavazást kért maga ellen a Bundestagban, hogy ezzel előrehozott választás kiírását tegye lehetővé. Lépését egyesek politikai öngyilkosságnak, mások az egyetlen épkézláb megoldásnak titulálták. Úgy tűnik, az utóbbiaknak lett igazuk: a nagy küzdő majdnem húsz százalékos hátrányt dolgozott le három hónap alatt, s a német választók mintegy 34 százalékát meg is győzte arról, hogy csak a – főoként a kis és közepes jövedelemmel rendelkezőket sújtó – szocdem reformprogram, az Agenda 2010 segíthet fellendíteni a stagnáló Németországot.

Ezzel együtt is igaz persze, hogy az SPD komoly veszteségeket szenvedett az 1998-as eredményekhez képest. A mostani választások legnagyobb betlije azonban kétségkívül Angela Merkelé és a kereszténydemokrata CDU-é. Jóllehet 35 százalékot szerezve ez a párt lesz a legnagyobb parlamenti tömörülés, a közvélemény-kutatók korábbi prognózisai jóval kecsegtetőbbek voltak. Nem lett tehát győzelmi himnusz Mick Jagger Angie-jéből.

Ünnepelni csupán a liberális FDP-nek és a Baloldali Pártnak van oka. Utóbbi – amely a keletnémet kommunista párt utolsó élharcosának, Gregor Gysinek és a Schrödert balról kritizáló Oskar Lafontaine-nek a műve –, meglehetősen demagóg kampányának köszönhetően immár meghatározó politikai tényező. Mégsem tartja senki eléggé szalonképesnek ahhoz, hogy bevegye a buliba. A liberálisok viszont adott esetben mindkét nagy párttal táncba mehetnek.

Szinte minden variáció elképzelhető: egy kereszténydemokrata – liberális – zöld vagy egy szociáldemokrata – liberális – zöld koalíciónak lehetne matematikailag a legnagyobb esélye, ám a tárgyalásokat személyes, politikai és világnézeti különbségek egyaránt hátráltatják majd. Az ARD közszolgálati televízió felkérésére végzett közvélemény-kutatás szerint a német választópolgárok 42 százaléka támogatná a nagykoalíciót – azonban sem Schröder, sem Merkel nem mondana le a kancellári posztról, főként nem a másik előnyére.

Jobb híján vigyázó szemüket most mindketten Drezdára vetik, ahol egy szélsőjobboldali képviselő halála miatt október 2-ára halasztották a választást. Bár 2-3 mandátum sorsa is eldőlhet itt, ez édeskevés a kormánytöbbséghez. Patthelyzet.

Füstös kávéházak hobbisakkozói ilyen esetekben kezet nyújtanak egymásnak, lesöprik a fennmaradt bábukat, majd új játszmát kezdenek. Németországban is ez lesz a megoldás?


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.