NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Lőtér - Közélet rovat

Nekünk higgyen!

Szerző: Tóth Gábor | Feltöltve: 2006-03-02 | Megtekintve 1540 alkalommal. | Nyomtatás

 

„Nekünk higgyen, ne a szemének!” – javasolja kacagva nézőinek Gombos Edina, a TV2 Aktívjának műsorvezetője.

Ha ez a mondat Huxley vagy Orwell agyából pattan ki, megnyalták volna mind a tíz ujjukat. Gyönyörű hitvallás lenne ez Nagy Testvér szájából. De vajon mit sugallhat vele egy médium? Számomra olyan szintű manipulációs szándékot, amely már félelmetes.

Lehet persze, hogy én vagyok betegesen paranoid. Az utóbbi napok egyébként is azt bizonyították számomra, mi, magyarok még mindig jó néven vesszük, ha megmondják nekünk, mi történik körülöttünk, horribile dictu velünk.

Az egész a „Rosszabbul élünk, mint négy éve”- jelmondattal kezdődött. A Fidesz kítűzte narancsszínű zászlójára a célt: fejlesszük tovább népünk legendás pesszimizmusát! Mától a pohár nemhogy nincs félig tele, de teljesen üres. Sőt, pohár sincs. Ráncosabbak, boldogtalanabbak vagyunk, itt a világvége, kész, pakolunk.

De Orbán Viktor – aki fejébe vette, hogy 21. századi Kádár apánk lesz – végül mégis megcsillantotta a Reményt. A Budapest Airport kapcsán például már azt nyilatkozta a Heti Válasznak, hogy „ha egyszázaléknyi esély kínálkozik a reptér visszaszerzésére, kezdeményezni fogjuk a visszavételt". Emberek, ugye ezt senki nem vette komolyan? Na de akkor meg minek az egész?

S mikor kedélyállapotom már éppen Áder Jánoséhoz kezdett hasonlatos lenni, Gyurcsány Ferenc a hétvégén szabályos Star Trek - élményben részesítette a SYMA-csarnokban a magyar nyugdíjasok reprezentatív tömegét. Vörösben úszó fénypanelek, plazmatévék demonstrálták: Magyarország korszerű, szociáldemokrata tejjel-mézzel folyó Kánaán lett. És ráncos kezek nyújtózkodtak a magyar nép szemüveges, sárga pulóveres Mózese felé.

Én pedig mindeközben ülök otthon a nappaliban, amely az eltelt négy év alatt sem lett penészes, dohos; nézem a tévét, amely bár négy éve is ugyanez volt, de négy éve is ugyanilyen éles és színes volt a képe.

Ülök és nem tudom, merjek-e még hinni a szememnek. Inkább lesütöm.


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Lőtér - Közélet rovat

 

Cikkek a rovatból

2009 legcukibb sztárpárja


Valami Amerika 2: jobb, mint az eredeti


Örökké fiatalon


Kinemugrál


Ketyegő karkötők


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.