NYITÓLAP

Archívum

VENDÉGKÖNYV

Impresszum

Keresés:

Kultúra rovat

Intelligens idiotizmus

Szerző: Szabó Endre | Feltöltve: 2005-10-11 | Megtekintve 1547 alkalommal. | Nyomtatás

 

Akinek már elege volt az anyósos, ipari poénokra épülő kabaréjelenetekből, és a bulvárhosök majomkodására építő “szórakoztató” műsorokból, most végre megkapja a magáét, ha belenéz a Filmmúzeum Híradójába.

“Nálunk a hír a hír. A Filmmúzeum célja egy olyan Híradó létrehozása volt, amely az idősebb, és fiatalabb korosztály számára egyaránt élvezhető.” – ezt az ars poeticát fogalmazták meg a készítők, amikor útjára indították a csatorna legújabb műsorát. A megvalósításban alkalmazott alapötlet tulajdonképpen nem eredeti, hiszen egy régi tételt alkalmaznak, miszerint ha egy mozgóképet megfosztanak az eredeti hangjától, és egy teljesen új narrációval társítják, az már eleve mulatságos dolgokat szülhet, különösen akkor, ha a szövegalkotásában a magasröptu humor jelenti a fő koncepciót. Hazánkban ezt a technikát először Árkus József használta kitűnően a Parabola című műsorában, de bizonyára mindenki emlékszik a legendás reklámfilmre is, amelyben szeretett Hruscsov vezérünk az asztalt verve őrjöng, amiért kihagyták őt a Szaknévsorból…

A Filmmúzeum Híradó tulajdonképpen egy pszeudovilágba kalauzol el bennünket, amelyben még mindig épül a szocializmus, és a javában dúló hidegháború dacára, már az ellenséges országokban történő dolgokról is tudomást vehetnek a dolgozók. A hírolvasó, Erdélyi Zsolt (Superman) korhu stúdiókép és kellékek között elénk vezeti az archívumból előbányászott filmhíradós és ismeretterjesztő bejátszásokat, amelyekben a Szalóczy Pál (a MÁV hangja) mondja a gondosan kifundált narrációt, amely önmagában még nem minden esetben lenne mulatságos, de a képekhez illeszkedve már feltétlenül az. Így lesz a villanytraktor bemutatásából, mezoscrabble, a talajmintavételből, az Aszály 3 címu katasztrófa film előkészülete, a sajtótájékoztatóból pedig magnetofon beszolgáltatás. Az alkotók felkészültségét és gondosságát jól példázza, hogy tökéletesen alkalmazzák a szocialista frazeológiát, ezért a néző a negyedórás őrület alatt valóban úgy érzi magát, mintha még mindig a “legvidámabb barakkban” élnénk. Külön öröm, hogy ez a műsor nem egy újabb az “átkos rendszert” nyíltan támadó és gúnyoló, izzadtságszagú áldokumentum erőlködés, hanem inkább egy a kor hangulatát és szemléletét elegánsan kifigurázó paródia, amelyben tetten érhető az intelligens idiotizmus.

Mivel Virág elvtárs bölcsességének köszönhetően már régóta tudjuk, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, ezért minden a világgal lépést tartó “elvtársnak” ajánlott a Filmmúzeum Híradó figyelemmel kísérése, nem csak népgazdasági érdekből, hanem a tájékozottság szempontjából is, hiszen feltehetően senki sem akar lemaradni az első magyar űrrakéta, a Huszár-1 Mars expedíciójáról vagy arról, hogy tudósainknak sikerült megállítaniuk a Dunát.

Filmmúzeum Híradó – hétköznaponként 19:30-tól


Hozzászólások

Neved:  E-mail: 

. hozzászólása (kelte: )

 

Még nem érkezett ehhez a cikkhez hozzászólás.

» Nyitólap   » Archívum   » Kultúra rovat

 

Cikkek a rovatból

Hallatlan félsiker


Kultúrfricska


Ahol a Halál járt


Mindenhol Marilyn


Édes otthon, de halálos


 

Szegedi Tudományegyetem
http://www.u-szeged.hu

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
http://www.media.u-szeged.hu

Felelős szerkesztő: Hollósi Zsolt

Impresszum

Design © 2005-2006 by Somogyi Gábor.